EseményekMotoros túra

Csernobil motorral? Két keréken a halálzónában

csernobil motoron 1Vannak sokkal látványosabb motoros túra célpontok a világon, de veszélyesebb kevés, hiszen még mindig nem tudjuk pontosan, milyen következményei lehetnek a radioaktív sugárzásnak.

Manapság, már szervezett túrákkal lehet látogatni a felrobbant csernobili atomerőmű területét és az azt körülvevő 30 kilométeres hallzónát. Először az 1986 áprilsi 26-án bekövetkezett atomkatasztrófa 25. évfordulója után, 2011 márciusában nyitották meg a terület a nagyközönség előtt, de nem sokkal ezután ismét lezárták.

2015 óta a kijevi utazási irodák ismét kínálhatnak egy napos túrákat az azóta betonszarkofággal elzárt négyes reaktor környékére és az atomerőmű mellet található Propjaty városkába. A túrákhoz Geiger-Müller számlálót vagyi radiaktivitás mérő műszert is lehet bérelni, ha valaki kíváncsi a sugárzás jelenlegi mértékére.

Ahogy a katasztrofaturisták száma folyamatosan nő, ahogy távolodik a baleset emléke, a motorosok is egyre gyakrabban jelölik ki úticélnak Csernobilt, mint különleges látványosságot.

Motoros nők Csernobilban

Talán az első motoros, akinek a híre bejárta az internetet egy ukrán motoros nő volt. Elena Filatova egy honlapot is készített 2004-ben, hogy részletesen beszámolon a halálzónában tett motoros kandjairól. Később kiderült, hogy a hölgy egy megrögzött hazudozó volt, és a motoros kalandokat is csak kitalálta. Persze addigra a honlapját már rengetegen meglátogatták, hogy hiteles(nek hitt) információkat szerezzenek arról, hogyan lehet eljutni a lezárt területre és mi van ott pontosan.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

csernobil motoron 213 évvel a baleset után egy lengyel motoros hölgy is felkerekedett, hogy világ körüi útja során útba ejtse a szörnyű atomkatasztrófa helyszínét. Kinga Tanajewska mindössze 5 éves volt és Észak-Kelet Lengyelországban élt, mikor a csernobili atomerőmű felrobbant. Ahogy blogjában írja, élete során folyamatosan jelen volt az atomkatasztrófa árnya – de ezt az érzést mi is imerjük itt Magyarországon. A mai napig nem tudni, hogy az egyre szaporodó rákos megbetegedések összefüggésbe hozhatók-e a balesettel.

Kinga később Ausztráliába költözött, és onnan indult 2017-ben világkörüli motoros túrára egy BMW F800GS nyergében. 2018-ban, 32 évvel a katasztrófa után volt lehetősége ellátogatni Csernobilba egy szervezett túra keretében. Motorral ő sem jutott be a halálzónába, bár lehet, hogy nem is akart, hanem inkább maradt a biztonságosabb verziónál.

Opusz Csernobilban

Hogy egy hazai kaladort is megemlítsek, 2010-ben Obsuszt Roland is megjárta Csernobilt. Az ő túráját csak dióhéjban említettük meg, hiszen könyvében, amit megvásárolhatsz a webáruházunkban, részletesen is elolvashatod Opusz motoros kalandjait.

Irj cikket a Csajok a motoron oldalra!

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük