HírekMotorokMotorozás

Te ismered a motorosokat támogató útburkolati jeleket?

Az 1119-es út Bajna és Héreg közötti szakaszán már 2020 óta kísérleti jelleggel megtalálhatók azok a motorosokat segítő útburkolati jelek, amelyeknek köszönhetően azóta ezen a szakaszon személyi sérüléses baleset nem történt. A sikerre való tekintettel 2023-ban egy újabb szakaszra került ilyen felfestés. De te tudod, hogy mit jelentenek ezek a jelek?

A speciális jelek különböző méretű, fehér ellipszisekből valamint zöld vonalakoból állnak, amelyek célja, hogy a motorosoknak megmutassák azt az ideális kanyarívet, amelyet a megengedett maximális sebességgel úgy tudnak bevenni, hogy ne lógjanak át a szembejövő sávba. Tehát a balesetek elkerüléséhez adnak segítséget az útburkolati jelek, melyeket előre figyelmeztető táblák jeleznek.

motorosokat támogató útburkolati jelek

A motorkerékpár döntése esetén 110-130 cm lehet az oldalirányú elmozdulása. Ha közelebb halad a motoros a felező vonalhoz, figyelmen kívül hagyva az útburkolati jeleket, a dőlésével átlóghat a szembejövő sávba. Ezt elkerülendő a balos kanyarokban fehér ellipszisek jelzik a helyes ívet, a jobbos kanyarokban pedig a zöld vonalat kell követniük a motorosoknak a baleset elkerüléséhez.

Fontos tudni, hogy a jelek nem a kanyar legygyorsabb bevételéhez szükséges ideális ívet mutatják, hanem a megengedett maximális sebességgel bevehető legbiztonságosabb ívet. A zöld vonaltól, illetve az ellipszisektől jobbra tartva csökken az esélye annak, hogy a motoros átsodródik a másik forgalmi sávba, természetesen a megfelelő sebesség megválasztásával.

motorosokat támogató útburkolati jelek

A motorosok 79 százalékát a nem megfelelő kanyarív választása miatt a képen látható szembejövő busz elütötte volna, 16 százalékuk még épphogy elfért volna a busz mellett, és csupán csak 5 százalékuk haladt a biztonságos kanyaríven!

A jelek felfestése óta a szakemberek szerint kimutathatóan kevesebb baleset történik ezen a szakaszon, ezért tervezik, hogy más helyszíneken is felfestik a motorosbarát útburkolati jeleket, szóval jó lesz ha minden motoros megismerkedik velük.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book
motorosokat támogató útburkolati jelek

Te jártál már a Bajna-Héreg szakaszon? Láttad élőben ezeket a jeleket?

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

One thought on “Te ismered a motorosokat támogató útburkolati jeleket?

  • Gyulaffy Csaba

    “2020 óta kísérleti jelleggel megtalálhatók azok a motorosokat segítő útburkolati jelek, amelyeknek köszönhetően azóta ezen a szakaszon személyi sérüléses baleset nem történt”

    Nem?!
    Motoros szezonban napi szinten vannak balesetek, a mentőhelikopter pilótája már csukott szemmel is odatalál a szerpentinhez. Az emúlt év folyamán személyesen is jelen voltam négy (személyi sérüléses) balesetnél. Héregen lakom, motorozom, de ezen a szakaszon már többször is próbáltak megölni a “kollégák”. Amíg ilyen mentalitású emberek jönnek ide állatkodni, mindig lesznek súlyos balesetek, akármit is festenek az útra. Négy napja pl. frontálisan ütközött egy motoros egy autóval.

    Reply
Average
5 Based On 1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük