KiemeltMotorokMotoros jogosítvány

Nem azért fizetek, hogy megtanítsanak motorozni?

Nem azért fizetek, hogy megtanítsanak motorozni? Motoros jogosítvány szerztésMinden vágyam az volt, hogy idén nyáron megszerezzem a nagymotorra a jogosítványt. Egy hónapon keresztül éjjel-nappal tanultam a KRESZ-t, hogy minél hamarabb levizsgázzak. Sikerült elsőre. De csak azután következett a fekete leves.

Annyira örültem ott a vizsga után, hogy elsírtam magam. A vizsgabiztos nyugtatott és gratulált. Aznap mentem az iskolába, hogy beszéljek az oktatóval. Mondta, hogy elutazik, de ha visszajön, akkor tud majd foglalkozni velem.

De azt is mondta, hogy ugye úgy megyek már hozzá, hogy gyakorlok addig. Nem értettem a kérdést igazából… min és hogyan, ha teljesen kezdő vagyok? Nem azért fizetek, hogy megtanítsanak???

Elég sokára lett volna nála hely, ezért sajnos másik oktatót kerestem. Felhívtam az új oktatót, aki azt kérdezte, hogy minden felszerelésem meg van-e? Persze. Ennyi volt a beszélgetés, meg hogy mennyi pénzt vigyek magammal.

Másnap első óra. Tény, hogy lehet nekem is lehetett volna annyi eszem, de szakadt nadrágban mentem, a combomnál volt rajta egy lyuk.  Az oktató mondta, hogy akkor mehetek is haza, mert így nem ülhetek fel a motorra. Ezzel semmi bajom nem is lett volna, hibáztam… De azt is mondta, hogy így ezt az órapénzt bukta, és nagyon ideges volt.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Mondtam, hogy kifizetem, maradok, akkor kezdje a motoron megmutogatni mi micsoda, mert hát elméletben tudom, de gyakorlatban se ártana. Azt mondta, azt nem kell, majd ha megyek a motorral.

Szóval ezen az órán azon kívül, hogy azt mondta kétszer kézzel váltsak 1-be, nem csináltunk semmit. Odaadtam neki 10 óra árát és eljöttem.
Másnap megérkeztem, a földre tettem a felszerelésem, mert egy pad sem volt, onnan öltöztem.

Mondta: öltözz indulj! Egy 600 as motort kaptam.

Nem azért fizetek, hogy megtanítsanak motorozni? Motoros jogosítvány szerztés

Sokszor elmondtam neki, hogy még életemben nem ültem egyedül motoron, nem indítottam be, még a gázt se húztam meg. Furcsának tartottam, hogy először nem mutogat el mindent. Meg mindenki azt mondta, hogy tologatni fogom a motort, hogy érezzem a súlyát. De semmi nem volt. Közölte: indítsd el és indulj!

Közben mellénk leparkolt egy oktatóautó. Kiszálltak belőle.

Húztam a kuplungot, féket mondta rakjam 1-be. Én a sarkammal tettem, már kezdte megemelni a hangját: Mit csinálsz, el mondtam tegnap hogy kell!

Hát kézzel raktam 1-be szóval csak néztem megint. Kérdeztem 1-ben van? Nem túl kedvesen megint: Mi van, nem látod a műszerfalat?
– De látom.

El kezdtem engedni a kuplungot, és kezdett megindulni a motor. Megijedtem, nem tudtam mit kéne csinálnom. Nem mondta azt se el, ha nem érzem biztonságban magam vagy baj van, mit kéne tennem. Az volt bennem, hogy meg akarok állni. Az első féket tudtam hol van, azt akartam behúzni, de mivel kesztyű se volt soha rajtam, nem éreztem, de húztam közben a gázt, nem értem el a féket.

Ez meg milyen motor? A motorkerékpár stílusokról részletesen

Üvöltött velem, elrántotta hátul a motort, majdnem neki csapódtam az autónak. Elestem a motorral. Folyamatosan üvöltött velem úgy, hogy a földön feküdtem. Senki nem segített fel. Közölte, hogy örüljek, hogy nem haltam meg, és ő nem tud megtanítani, és visszaadta a pénzt.  Próbáltam vele beszélni, hogy nem értem mi történt és mit várt tőlem. Nem érti, hogy soha nem vezettem még motort?

Sírva jöttem el. Két órát sírva ültem a kocsiban és barátok próbáltak vigasztalni, hogy nem az én hibám. És hogy jelentsem. Nem tettem. Azóta több helyről hallottam, hogy neki ez a stílusa és ezt megengedi magának a nőkkel.

Ha nincsenek a barátok, feladtam volna az álmom, mert akkora törlést okozott ezzel. De végül nem tettem. Vettem egy kis motort és tanítanak. Érdekes, egy barát 15 perc után el tudott indítani, és azóta csak megyek és gyakorlok. És ha már tudok annyira, elmegyek vizsgázni, mert ez sajnos az elvárás sok helyen.

Van itt más is, akivel történ ilyen vagy csak én vagyok ilyen szerencsétlen?

Páros motoros karkötők a CsamShopban

2 thoughts on “Nem azért fizetek, hogy megtanítsanak motorozni?

 • EniAnyu

  Annó a korlátlan jogsinál én is így jártam. Nem üvöltött, de nem volt kedves, és nem zavart el, de vissza minősítettük A1-re a jogsit. Szinte éreztem az első rutin órákon átélteket ahogy olvastam ezt a cikket. Mellettem a férjem áltt, nem értette miért megyek bele, hogy vissza minősítsük A1-re. Szinte azon voltam, hogy akkor hagyom az egészet a francba. Végül abban maradtunk, hogy akkor legyen a kicsi, amúgy sem akartunk elsőre nagymotort. Ez 2019-ben volt. Az idén megvettük a nagy motoromat, és azzal megyek majd kategóriát bővíteni, egyenlőre még a kresz vizsga időpontra várok. Elhatároztam nem hagyom magam. Másik oktatóhoz íratkoztam, de vele telefonon is sokkal jobb volt beszélni. Azon leszek, hogy következő szezonban már én vezethessem az új motoromat. Én a lassú víz partot mos elvet vallom és hajlandó vagyok plusz órákat is venni a rutinra.
  Neked is kitartást!

  Reply
 • Farkas Évi

  Sohasem felejtem az első szárnycsapásaimat. Többen voltunk az órán, az oktató azt mondta válasszak egy motort és menjek a többiek után a rutinpályán. Semmit sem tudtam a motorokról. Sokkolt, hogy így állnak az oktatáshoz, pedig nem kevés pénzt fizetünk érte. Nem voltam hajlandó többet oda menni. Sírdogáltam pár hetet, majd megtaláltam az iskolámat: elmentem a Safety Hungary két napos, kezdőknek szóló motoros oktatására, ahol elmondják és megmutatják amit tudni kell a motorról. Imádtam. Majd visszamentem az iskolába, ahol nem oktattak és levizsgáztam. Az a pár hét, míg nem tudtam mi lesz a motoros álmommal borzasztó volt, a férjem segített át rajta. Ez az A1 jogsi szerzésem volt. A korlátlant már a Safety Hungarynál tettem le. Megtapasztaltam, hogy egy jó oktatóval, egy jó iskolával határ a csillagos ég. Ne hagyd, hogy elvegyék a kedved!

  Reply
Average
5 Based On 2

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük