fbpx
MotorokMotorozás

Januártól koplalnak a malacok – Több etanolt zabálnak majd a járműveink

e10 uzemanyag 022020-tól a hazai benzinkutakon is E10-es üzemanyagok lesznek kaphatók, melyek az eddig ismert E5-öst váltják le. A környezetvédelem, az emisszió csökkentés jegyében hazánk is csatlakozik az európai trendekhez, ami jó hír. De vajon jó hír-e a motorosoknak, autósoknak?

A magasabb etanol tartalom a 95-ös oktánszámú benzinben lesz bevezetve, melyet a legtöbb járműtulajdonos használ. Azonban a biológiai alapú összetétel növelése nem minden járműnek kedvez. Jellemzően, a több mint két évtizede gyártott autók, motorok szenvedhetik meg a változást.

Bár az új keveréknek áldásos hatásai is vannak, a fokozott alkoholos összetétel miatt károsíthatja az üzemanyagrendszert, ami sok bosszúságot okozhat. Ha mégsem történne ez meg, akkor pedig az új összetételű benzin nagyobb vízmegkötő tulajdonsága fogja őrületbe kergetni azt a járműtulajdonost, aki hosszabb ideig nem használja a gépét, mivel akár az üzemanyagtank, akár más alkatrész hamar rozsdásodásnak indulhat.

A magasabb alkoholtartalom miatt a szennyeződések is könnyebben eltűnnek az üzemanyagrendszerekből, ami jó dolog, viszont ha egy nagyobb darabka eltömít egy fúvókát, akkor megint csak lehet szétbombázni a szerkezetet, ami nem mindenki számára rutin feladat, és a szervizek sem dolgoznak ingyen.

Ezt a kellemetlenséget el lehet kerülni a drágább, prémium üzemanyagok használatával, illetve azzal, hogy üzemanyagstabilizáló adalékot öntünk a benzinhez a téli tárolás alatt. Azért nem kell azonnal a falnak menni. Pár hónap állást az új benzin is ki fog bírni.

Mivel a holtszezonban motorjaink hónapokat állnak, érdemes megelőzni a bajt. Továbbá ajánlott utánajárni, hogy gépünkben használhatjuk-e az új összetételű üzemanyagot. A Honda már közzétette, hogy mely motorjaiban nem tesz kárt az E10, de ha más márka tulajdonosa vagy, akkor jól teszed, ha beballagsz a hazai importőrhöz, és végére jársz a dolognak.

e10 uzemanyag 01

A többnyire kukorica alapanyagból készült etanol egy része hazai gyártású is, így az adalék olcsóbb, mintha külföldről szereznénk be. Az viszont tuti, hogy nem lesz olcsóbb tőle a benzin a kutakon, és csak az üzemanyaggyártók járnak jól ezzel is. Egyszer majd talán mi is profitálhatunk belőle. Addig a malacok kevesebb kukoricát esznek, mi meg soványabb húst.

CsamShop motoros pólók 2023 május

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x