Házi barkácsMotorokMotorozás

A veszély nem csak előtted van – Motorkerékpárok visszapillantó tükreinek beállítása

visszapillanto tukrok 05Motorozás – és egyéb járművel való közlekedés közben – nem csak az utadba kerülő helyzetek okozhatnak számodra kellemetlenséget, hanem azok a közlekedők is, akik nálad gyorsabbak, vagy épp szabálytalankodnak. A balesetek elkerülése miatt a visszapillantó tükrök használata alapkövetelmény.

Egyik kedvenc gyerekkori sztorim az, amikor a környéken lakó, meglehetősen hiú haverom Simsonjával egy álló teherautóba csapódott kb. negyvennel. Anno még városon belül nem volt kötelező a bukósisak, és ez a barom azt nézte menet közben a tükörben, hogy jól áll-e a haja. Na, a választékot néhány varrás formájában atombiztosra sikerült beállítania.

Persze, a tükröket lehet ilyenre is használni. Hölgyek esetében sminkigazítás, vagy muslicaeltávolítás esetén lehet hasznos, továbbá viszonylag biztonságos helyet szolgáltat a bukósisakoknak egy-egy pihenő alkalmával. Ha nem vagy hülye, akkor te is tudod, hogy elsődleges feladata az, hogy biztosítsa számodra a forgalom mögötted történő eseményeinek követését.

„Á, nem nézek hátra, csak megyek előre! Ó, engem miért érdekelne az, ami mögöttem történik!? Pont leszarom!”

Nem teszed jól!

Az, hogy mi történik mögötte, majdnem olyan mértékben tartozik a közlekedőre, mint ami előtte van. Mi van akkor, ha te vígan szüttyögsz a sávodban, kikerülsz ezt-azt. Kátyút, kiscicát, öregkalapospirosszuzukisbácsit, és közben nem nézel hátra. Ha nem veszed észre időben a mögötted száguldót, könnyen lehet baj.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

visszapillanto tukrok 01Számtalan veszélyhelyzet érhet a mögötted érkezők miatt, így a legjobban teszed, ha a tükröket arra használod, amire valók. Persze, ha nem állítod be őket rendesen, vagy egyszerűen alkalmatlan, külalakjában menő, de használhatatlan kiegészítőkre bízod az életed, akkor veszélyben vagy.

Olvasd el a többi praktikus tanácsunkat itt!

A visszapillantó tükrökben nem látsz mindent, mivel ezek sajátossága a holttér. Ha ebben megbújik egy autós vagy motoros, akkor nem is fogsz rájuk számítani, és már mehet is a bukfenc. Érdemes minél szélesebb pozícióba állítani a tükrüket, így minimalizálva a holtteret. Ha elég nagy a tükörlap mérete, akkor esetleg kiegészítő tükrökkel is kísérletezhetsz, de arra vigyázz, hogy az alaptükör felületéből ne takarjon ki hasznos területet.

Divatos, apró tükrök

visszapillanto tukrok 01Érdemes a nagyon divatos, csepp formájú tükröket úgy kiválasztanod, hogy azok szélesebb vége mutasson a külső irányokba, mert ha ez fordítva van – mint a legtöbb Harley esetében -, épp a mögötted lévő útszakasz leglényegesebb részét fogod látni egy túl kicsi foltban.

Ha a kormányod szűk, és rövidek a tükörszárak, szinte biztos, hogy kiválóan láthatod majd az alkarodat és a könyöködet, de mást nem. Ilyen a címfotón látható kormány és tükör kombináció is. Érdemes ilyen esetekben végigböngészni a kiegészítőket kínáló katalógusokat, és egy olyan kormányt, vagy tükröt vásárolni, amivel már biztonságosabban közlekedhetsz.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük