Hírek

Te kölcsön adnád a motorodat?

motormegosztas1Motort és nőt nem adunk kölcsön. Legalábbis annak idején így mondták. Lehet, hogy az azóta elmúlt kb. 20 évben sokat változott a világ…

Volt idő, amikor még a bizalom legmagasabb fokát jelentette, ha autónk kulcsait odaadtuk valakinek. Mára megváltozott a helyzet, így az is büszkeséget és örömöt jelenthet számunkra, ha az autómegosztás keretében mások használhatják járművünket.

Ez a végkövetkeztetése annak az új európai közvélemény-kutatásnak, amit a Ford Motor Company rendelt meg, hogy jobban átlássa az egyre népszerűbb megosztási kezdeményezések (autók, szakmák és szolgáltatások) gazdasági hátterét.

A 10.016 francia, német, olasz, spanyol és brit válaszadó 55 százaléka szívesen megosztaná autóját pénzért; 44 százalékuk ugyanezt az otthonával, 33 százalékuk pedig a mobiltelefonjával is megtenné – sőt az emberek 17 százaléka akár még a kutyáját is megosztaná.

A megkérdezettek többsége másoknak is megengedné, hogy vezessék az autóját (78 százalék) vagy csomagokat szállítsanak vele (78 százalék), és túlnyomó többségüket kifejezetten érdeklik a környezetükben elérhető megosztási szolgáltatások. 76 százalékuk szívesen használna telekocsi-szolgáltatásokat, 73 százalékukat pedig a parkolóhely-megosztás, illetve 72 százalékukat az autómegosztás is érdekelné.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

“Az autóktól kezdve a zenén át egészen a nyaralásokig az emberek egyre több területen készek elfogadni a megosztást és az ezzel kapcsolatos szolgáltatásokat. Okostelefonunk segítségével gyorsan és könnyen kölcsönkérhetjük valaki más dizájner-cipőjét, fűnyíróját, vagy megszervezhetjük, hogy mi sétáltatjuk meg a kutyáját,” mondta el Will Farrelly, a Ford Intelligens Mobilitás felhasználói élményért felelős fejlesztője. „A mobilitás szerves részévé váló megosztás (legyen szó akár autómegosztásról, telekocsiról, csomagszállításról vagy bármi másról) rugalmas megoldást kínál, méghozzá sokkal takarékosabb formában, ráadásul a közlekedés zsúfoltságát is csökkenti.”

A felmérés eredménye szerint a spanyolok hajlanak leginkább arra, hogy pénzért cserébe megosszák autójukat (61 százalék). Utánuk az olaszok következnek a sorban (58 százalék), majd a franciák (56 százalék), a britek (50 százalék) és a németek (48 százalék). A franciák 87 százaléka érez kedvet ahhoz, hogy utasokat vegyen fel autójába, míg az olaszoknál ez az arány 86 százalék, a németeknél 82 százalék, a spanyoloknál 80 százalék, a briteknél pedig 58 százalék.

A megosztást leginkább a fiatalok és a férfiak találják jó megoldásnak: a férfiak 61 százaléka kész arra, hogy járművével részese legyen egy autómegosztó szolgáltatásnak, míg a nőknél ez arány 49 százalék. Ugyanakkor a 25-34 éves korosztályban a férfiak és a nők 68 százaléka nyitott erre az ötletre.

Na jó, de mi van a motorokkal?

Bár ez a kutatás a motorkerékpárokra nem tér ki, és Magyarország sem szerepel benne, kíváncsi lennék az eredményre. Lehet, hogy húsz- vagy még több évvel ezelőtt, mikor egy motorkerékpár (vagy akár a személyautó) egy család élete munkáját tükrözte, sokkal nehezebb volt elképzelni, hogy azt kölcsönadjuk valakinek.

Az is lehet, hogy a szemmélyautó eleve más kategória, mert az egy közlekedési eszköz, míg a motorkerékpár szerelem, a szerelmét pedig az ember nem adja kölcsön másnak – bár van aki ezzel is vitatkozna, mert akit szeretsz, annak jót akarsz, és ha neki jó az, hogy mással van, akkor miért ne tehetné meg… de ez a gondolatmenet már egész máshová vezet.

És akkor mi van a mobiltelefonnal, amiben személyes adatokat tárolunk?

Szóval a kérdésem az, hogy:

  • Te megosztanád a motorodat mással? (Az például előfordulhat, hogy egy motorkerékpárnak több tulajdonosa van.)
  • El tudnád képzelni, hogy valakivel közösen használd? Vagy csak kölcsön add, amikor neki szüksége van rá, netán csak gurulna egyet?
  • Netán szoktál olyan utast vinni a motorodon, akit nem ismersz, pusztán emberbaráti szeretetből, mert ő is menni szeretne, de nincs motorja?

A véleményedet írd meg hozzászólásban!

motormegosztas infografika

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

One thought on “Te kölcsön adnád a motorodat?

  • Tóth F. Csaba

    Egyszer egyik haver a szemem láttára törte össze Életem Pici Párját. Azóta kétszer is meggondolom. Viszont van olyan cimborám, aki rendszeresen ajánlgatja egy-egy körre a gyűjteményének valamely darabját, én meg nem merek élni vele, nem akarok a “másik oldalon” állni, régen mentem ilyen viszonylag kis motorral is (350-es Jawa). Vissza kell szoknom egyáltalán valamilyen vasra, majd talán utána.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük