MotorokMotorozás

Segítenek túlélni: MoToM – Motoros Továbbképzés Mindenkinek

motomsajt 9389Míg 2006-ban az egész éves 875 motoros balesetből 92 esetben volt a baleset okozója a motoros, a 2007. első féléves adatok alapján a 856 motoros balesetnek már a felét maga a motoros okozta. És hol van még az év vége!

A hétvégén rengeteg motoros program zajlott országszerte. Végre az időjárás is kellemes, napos, és aki motorra száll, tudhatja, hogy megfelelő öltözékben sem fáznia, sem izzadnia nem kell majd. Minden motoros ilyen időről álmodik egész évben. Akik az országutakon motoroztak, nem győzték percenként intésre emelni karjukat. Hát még a fővárosban!

Hiába, sokan vagyunk, és valószínűleg folyamatosan egyre többen leszünk mi, két keréken közlekedők. A motorosok számával arányosan pedig növekszik a motoros balesetek száma is. A legnagyobb probléma azonban az, hogy nem egyenes arányosság van a számok között.

Valamit tenni kell, és azt nem várhatjuk (bár miért is nem?), hogy a motorkereskedők majd nem adnak el motort annak, akinek nincs megfelelő vezetői engedélye, vagy a kiválasztott motorkategóriának megfelelő rutinja. A legjobb az lenne, ha már a jogosítvány megszerzésekor mindenkinek lenne elegendő tapasztalata, de ez meg sehogy nem kivitelezhető.

motomsajt 9391Az egyik használható, és külföldön már bevett gyakorlatnak számító ötlet olyan helyről jött, ahonnan nem vártuk, pedig igen kézenfekvőnek tűnik mostanra. Azt a tudást, amire minden motorosnak oly’ nagy szüksége lenne, ki más tudná hitelesen átadni, mint azok a motorosrendőrök, akiknek a motorozás a szakmája, akik rendszeresen vesznek részt gyakorlati motoros képzésen, és akik között erre kiképzett oktatók is vannak.

Év eleje óta több ilyen kezdeményezésről hallottunk, és többről írtunk is. Olyan motorosrendőrökről, akik saját szabadidejüket áldozzák fel annak érdekében, hogy minél kevesebb motoros kerüljön bele a baleseti statisztikákba. Az ingyenes vezetéstechnikai képzések tapasztalata pedig minden esetben az volt, hogy ezekre nem csak szükség-, hanem igény is van.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

motomsajt 9413A MoToM (Motoros Továbbképzés Mindenkinek) a korábbiakhoz hasonló, de immár üzleti alapokra helyezett tanfolyam. Alapítója, Karancsi Zoltán maga is rendőr, bár nem motoros, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

 

Nincs még vége, lapozz!

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük