Hírek

Gyorsforgalmi út 2015-ben? Újratervezés!

M0 autopalyaA 2015-ös fizetős gyorsforgalmi utak új koncepciója szerint valaki jól jár, valaki pedig rosszul. Ha az új díjfizetési rendszer eddig ismert részletei alapján jobban átgondoljuk a motorosok helyzetét, egyáltalán nem olyan rózsás a helyzet.

Mint azt már sokan hallhattátok a médiában, 2015. január 1-től olyan útszakaszok is díjkötelessé válnak majd, melyek korábban ingyenesen voltak használhatók. Sajnos, ez már nem csak egy javaslat, hanem kész tények elé vagyunk állítva, így máris átszabhatjuk a családi kasszát, ha a jövőben kényelmesen, gyorsan, dugómentesen szeretnénk közlekedni a jól bevált útvonalakon.

A fizetőssé váló szakaszok jellemzően azok a gyorsforgalmi utak, melyek kimondottan azért épültek, hogy a városok átmenő forgalmát csökkentsék, a kisebb utakat, lakott területeket mentesítsék a forgalom okozta terhelés alól. A jövőben biztosan lesz szép számú autós, motoros, aki inkább a forgalmasabb, városon belüli utakat választja, hogy így is spóroljon. Ez nem fog jót tenni a közlekedés hatékonyságának, a környezetnek. A tervek szerint egy év elteltével átvizsgálják a bevezetett útdíj következményeit, és annak ismeretében módosítanak a rendszeren. Addig is barátkozzunk meg a gondolattal, hogy ami eddig „ingyé’ vót”, azért most fizetnünk kell.

Pest megyei és budapesti viszonylatban fizetőssé válnak az M0-ás M5 és M4 közötti, illetve a M3-as és a 11. számú főút közötti szakaszai. Utóbbi útszakasz pontosítása végett a tárgyalások még folynak, mivel a Megyeri híd városi hídnak számít, és nagy szerepe van a III. kerület tehermentesítésében. Remélhetőleg olyan döntés születik, mely után továbbra is ingyenes lesz annak használata.

Az autópályák bevezető szakaszait – M1-M7 közös bevezető szakasza – sem lehet a későbbiekben díjfizetés nélkül használni. A változás az országban található, nagyvárosokat elkerülő szakaszokat, és az összes autóutat is érinti majd.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Az eddig ismert autópálya matrica rendszer változatlan marad, és jövőre a díjtételek sem változnak. Ezek mellé újdonságként bevezetik a megyei matrica rendszert, mellyel egy éven keresztül 5000 forintért az adott megyében korlátlanul használhatjuk a gyorsforgalmi utakat. Ami nem túl jó hír az az, hogy a megvásárolt megyei matrica nem a vásárlástól számított egy évig érvényes, – mint pl. egy 10 napos matrica – hanem az adott év december 31-ig. Tehát ha valaki néhány héttel, hónappal szilveszter előtt vásárol éves megyei matricát, akkor az csak arra a néhány hétre, hónapra lesz érvényes. Aki maximálisan ki akarja használni a megyei matricákat, annak január elején érdemes beszereznie azt azokon a helyeken, ahol eddig is meg lehetett vásárolni az autópálya matricákat.

Lesznek, akik kimondottan nyernek az ügyön. Ha valaki például Kecskemét és Budapest között ingázik, annak az éves, 42 980 forintos autópálya matrica helyett elég lesz a Pest-megyei és a Bács-Kiskun megyei matricát megvennie, így 10 000 forintból egész évben használhatja az autópályát. Aki viszont több megyén áthaladó útvonalon közlekedik, annak akár négy, vagy több megyei matricát is be kell szereznie, ami még mindig megtakarítást jelent, de ez a passzus így is csak egy adott szakaszra szól. Ha az ország másik részeire is jár az illető, akkor további megyei matricákat kell beszereznie, melyek összege lehet, hogy az éves autópálya matrica költségén is túltesz majd. A fent felsorolt példa autósokra vonatkozik. De mi lesz a motorosokkal?

 

A cikknek nincs vége, lapozz, ha tudni szeretnéd, mi lesz a motorosokkal!

 

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük