CsajokMotoros divat

A-XOC – Forradalmian új protektor Ausztriából

axoc protektor 5Hogyan véd az A-XOC?

Anyaga viszkoelasztikus polimer. Rugalmassága lehetővé teszi a sokk elnyelését, átvitelét az anyagban található olajba és a sokk energiájának hővé történő átalakítását.

A belső deformációra és a melegedésre képes különleges tulajdonságai miatt magas hatékonyságot biztosít, és megfelel a szigorú fizikai követelményeknek is.

Hogyan lehetséges ez?

axoc protektor 3„A titok egy általunk kifejlesztett anyagban, egy polimerben rejlik” – magyarázza Gerhard Karall, a D-NOV operatív igazgatója. – “Ez a polimer – a kimondhatatlan nevű polinorbornen – kiválóan alkalmas arra, hogy energiát nyeljen el. Ehhez jön hozzá az általunk szabadalmaztatott csövecskés struktúra. Pillanatnyilag a kiinduló anyagot (a polimert) és a protektorokat is Bécsben gyártják, de tervben van ennek az Alsó-Ausztriába való áttelepítése.”

A nagy titok tehát a polimerben rejlik, ami más, habosított protektorokkal ellentétben még egy további előnnyel is rendelkezik: „Ezek legtöbbjében poliuretánt használnak, amelyről ismert, hogy toxikus és néha rákkeltő anyagokat bocsát ki” – magyarázza Karall. – “A bécsi polimer azonban a Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség pecsétjével rendelkezik. Ezen felül a PU hab néhány év elteltével veszít a teljesítőképességéből.”

A-XOC a motoros védőruhagyártásban

axoc protektor 11Olyan sok előnye van, hogy nem csoda, hogy az új A-XOC protektorok már most nagy figyelmet kapnak, amelyet a cég saját kampánya is támogat. Louis motoros ruházati és -felszerelési cég már használja az A-XOC-ot a motoros farmerek jelenlegi prémium verziójában, és mostantól számos Held termékben is megtalálható lesz.

Az Allgäu-i ruházati gyártó hamarosan újabb innovációt mutat be: az első A-XOC technológiájú hátprotektort. Kissé vastagabb lesz, mint az ízületvédők (térd, könyök, vállak), de ugyanazon az elven készül. Várható, hogy ez az A-XOC hátprotektor a jövőben kapható lesz Louis, és más ismert gyártók üzleteiben is.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

További fejlesztések

axoc protektor 10Ezzel párhuzamosan Gerhard Karall fia, Jürgen, a kutatási és fejlesztési osztály vezetőjeként saját gyártású habot is fejleszt. Ez az úgynevezett GHIC hab, amelyet főleg sisakbelső kikészítésben használnak (jelenleg már néhány sí-sisakban, rövidesen kerékpáros sisakokban is). Ám most épp elkészült egy ezzel habosított, ultra könnyű gerincvédővel.

axoc protektor 7Ez a mindössze 150 grammos pehelysúlyával szintén kettes szintű besorolással rendelkezik, és majdnem ugyanannyi energiát vesz fel, mint az A-XOC. A haboknak azonban nagyobb vastagságra (18 mm) van szükségük, így az A-XOC marad továbbra is a leginkább lélegző és legvékonyabb (13,5 milliméter) hátvédő technológia. A jövőben szeretné golyóálló mellények még biztonságosabbá tételét is elérni, az új hab használata általi traumacsökkentés révén.

Amikor az értékesítési csatornákról kérdezik, Karall úr elmosolyodik. „A problémánk nem az eladás, hanem a termelés elindítása.” Miért nem gyártanak Délkelet-Ázsiában, mint sokan mások? “Minőségi okokból és a termék védelme érdekében” – mondja. “Ezen felül társadalmi felelősségvállalást látok a belföldi hozzáadott értékben is. Hogy máshol többet kereshetnék még egy euróval, számomra nem annyira fontos.”

Bárcsak több vállalkozó gondolkodna így!

 

 

Forrás: Motorrad Magazin, és Axoc Technology

A képek forrásai: https://www.d-nov.com/de/
https://www.axoc-technology.com
http://www.maxxmoto.be/
https://shop.held.de
https://www.harley-shop-kiel.de/

Tagama

2005-ben szereztem A korlátlan jogosítványt, azóta 4 motor, és 250+ezer km van mögöttem. Könnyed, gurulgatós kezdetek után most már évente minimum 30.000 km-t közlekedem motorral, esőben-sárban, napfényben-nyárban, hóban-fagyban. Rengeteg tapasztalatom van, amit szívesen osztok meg bárkivel, aki elfogadja az ebből fakadó jótanácsokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük