EseményekMotoros találkozó

Szentmise és áldás a kápolna árnyékában

Motoros Búcsú EcsédAz idei Motoros Búcsú eseménye csodálatosan szép időben, és kellemes, családi hangulatban került megrendezésre 2013. május 3-4-én az Ecséd település szélében található Szentkút-völgye Boldogasszony kápolnánál.

 

Az elmúlt évhez képest jóval többen, mintegy 30 fő sátorozott és töltötte el az éjszakát a kápolna árnyékában.

A pénteki napon a megnyitó keretében szó esett az idei búcsú fontosságáról az érsek atya látogatásának örömére, valamint a keresztúti áhítat során megemlékeztek a résztvevők a tavalyi évben elhunyt ‘motoros papról’, Kádár István apát úrról.

Csontos Péter, az alapítvány alapítója és koordinátora következőket mondta köszöntőjében: “… az alapítvány 2007. óta szervezi a Motoros Zarándoklatot, melynek célja a motoros társadalom pozitív oldalának a bemutatása, a hagyományok ápolásának fiatalokkal való megismertetése. Már hetedik alkalommal kerül sor a búcsú megrendezésére, mégis nagy pillanata a szombati nap, mikor is főpásztori áldásban részesülnek a motorosok, és az érkező zarándokok. Immáron élő hagyománnyá vált a motoros búcsú, s ti barátaim jó példával járultok a jövő generációi elé!…”

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A Motorosok a Motorosokért Közhasznú Alapítvány képviseletében Pápay Bálint a következőképpen emlékezett apát úrra: “… emlékezzünk apát úrra, aki teljes életet élt, hiszen életében szerette Istent, szerette az embereket és imádkozott értünk is. A múlt évi esemény végén, mikor mindannyiunktól kvázi elbúcsúzott, akkor már éreztük, és ő is, úgy vélem, hogy idén már nem lehet velünk. Ám hiszem, hogy fentről segít minket, és terelget a maga szigorúságával, de jó indulatával…”

A keresztúti imádságot követően sor került a gyertyás körmenetre, majd az esti gyertya fénynél és tábortűz mellett a vacsorára, ahol a maga csendességében előkerültek a múlt év történései.

A szombati napon a meghirdetett programokkal, előadással, bemutatókkal és koncerttel telt el a találkozó. Az ünnepélyes megnyitóban a szervezésben részt vett motoros szervezetek tagjai kiemelték az idei búcsú fontosságát, hiszen hetedik esztendeje kerül megrendezésre és idén, érsek atya személyes megjelenése megtiszteltetés a motoros társadalom tagjainak.

Az előadások közül ki kell emelnünk egy motoros barátunk, Machovits László gondolatainak megosztását, ami mintegy tanúságtételként mélyen megérintet minden motorost. Az ő felhívása minden évben, amely lassan követendő példa is lett: “… öltözzetek fehér ingbe, tegyétek félre a sötét bőrkabátot és mellényt, nyissátok ki szíveteket a mai napon!”

A tanúságtételt követően Barnabás atya, pálos rendi szerzetes, és motoros plébános előadása következett a hit évében a hit erejéről és jó példáról. Felejthetetlen élményt nyújtott gondolataival, szinte megragadta a résztvevőket, lelkileg támaszt tartott.

Az előadásokat és látványos íjász és iaido bemutatót követően került sor az ünnepi szentmisére és a motorosok megáldására. Az ünnepi szentmisére érkező Dr. Ternyák Csaba egri érsek atyát motorosok, motoros rendőrjárőrrel felvezetve a település táblájától kísérték a kápolnáig. A szentmisén koncelebrált Utassy Vilmos c. kanonok, kerületi esperes, Hubai József c. kanonok, Szücsi plébános, Mandy Zoltán c. apát, Hort plébánosa, valamint Novák József atya felvidékiről, aki motorral érkezett, továbbá Ft. Bárdos Krisztián atya, érseki titkár.

A szentmise elején érsek úr köszöntötte az alapítvány kuratóriumát, a zarándokokat, valamint a motoros zarándokokat. A szentbeszédében a motoros társadalom és a közlekedők jó viszonyára hívta fel a figyelmet, valamint jó példaként beszélt a motorosok önzetlenségéről, jótékony tevékenységükről. “Az Isteni tanítás, a hagyomány megőrzése fontos kell hogy legyen számunkra…” – fejtette ki Ternyák Csaba egri érsek. Kiemelte beszédében, hogy a Szentkút-völgye búcsújáróhelyre érkező motorosok a jó példát kívánják bemutatni, amire igazán nagy szüksége van a társadalomnak ezen nehéz időkben.

A szentmise végén főpásztori áldásban részesítette a résztvevőket, majd egyesével megáldotta a motorokat, kerékpárokat és azok tulajdonosait, végül köszönetet mondott az alapítványnak, a motorosoknak és minden résztvevőnek.

Az esemény zárása képen motoros felvonulásra került sor a településen.

A motoros búcsún idén több mint 350 motor és több száz zarándok vett részt, idősek és fiatalok egyaránt, de érkeztek kerékpárral is.

Az alapítvány kuratóriuma, valamint a szervezésben résztvevő motoros szervezetek köszönetet mondanak Dr. Ternyák Csaba érsek atyának, hogy elfogadta meghívásukat, továbbá köszönetet mondanak a szervezői munkában részt vevő egyéneknek és csoportoknak a finom ebédért, a munkálatokban való helytállásért, az előadóknak az előadásért és látványos bemutatókért, a rendőrség részéről érkező rendőrjárőrnek a segítségéért, valamint a sok motoros zarándoknak, hogy jelen voltak és ezzel tartalmassá tették a hetedik motoros búcsút!

Jövőre ismét találkozzunk, de addig is Jó példával élni két keréken!

motoros bucsu ecsed 2013 1motoros bucsu ecsed 2013 2motoros bucsu ecsed 2013 4motoros bucsu ecsed 2013 5motoros bucsu ecsed 2013 6

Irj cikket a Csajok a motoron oldalra!

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük