fbpx

Így kerüld ki biztonságosan az akadályt

altSajnos gyakran adódik olyan helyzet, amikor a motorosnak ki kell védenie egy-egy veszélyes helyzetet. Hogy ezek kialakulásáért ki a felelős, ne firtassuk.

A lényeg, hogy balesetmentesen érjük el úti célunkat. Ha a menetvonalunkon akadály kerül elénk, az első és legfontosabb döntésünk, hogy levegyük róla a szemünket, és keressük a menekülési útvonalat, azt a helyet, ahol a motorkerékpárunkkal el tudjuk kerülni. Természetesen ez csak akkor kivitelezhető, ha van hová menekülni, és az adott távolság, valamint a sebességünk lehetővé teszi.

Végrehajtás: A feladat gyakorlását kapuk alkalmazásával könnyítjük. Négy kapu kijelölésére van szükségünk. Kiindulási és észlelési pont, valamint akadály és visszatérési pont. Az akadály sose legyen tömör, középen mindig hagyjunk lehetőséget arra, ha elrontjuk, egyenesen továbbhaladhassunk. A gyakorlást 30 km/h sebességgel kezdjük.

Az észlelési pontnál behúzzuk a kuplungot (ezzel tehermentesítjük a motort). Szemünket levesszük az akadályról, és a menekülési pontot keresve mellénézünk. Motorunkat már az előzőekben megtanult technikával eltoljuk magunktól, az akadály mellé irányítjuk. Amikor az első kerék eléri ezt a pontot, szemünket áthelyezzük a visszatérési pontra.

Motorkerékpárunkat terhelésváltással az ellenkező irányba toljuk, és áthaladunk a kapun. A kuplungot csak akkor engedjük vissza, ha a motor már egyenesen halad. A kapuk és a helyszín adottságaitól függően növelhetjük a sebességet. Ez a gyakorlat is sokat segít a mindennapos motorozásunk során.

A Ride For Life Club vezetéstechnikai sorozata ezzel a cikkel végetért. Hogy könnyebben megtaláljátok a sorozat előző részeit, összegyűjtöttük nektek.

Ajánlom másoknak is

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x