fbpx
MotorokMotorozás

Hegyre fel!

altAz emelkedőn való elindulás motorral sem egyszerű, azonban az autós rutinnal ellentétben a motoros oktatáson még hírből sem találkozhatunk vele.

 

A gyakorlat célja a biztonságos, hátracsúszás nélküli elindulás emelkedőn. Ennél a gyakorlatnál tudnunk kell, hogy a motor súlypontja komoly befolyásoló tényező. Dombra felfelé menetben a súlypont a hátsó keréken van, az első keréken csökken a terhelés. Sokan csak az első fékben bíznak, amit ez esetben felejtsünk el, mert komolyabb emelkedőn visszacsúszik a járművünk.

Végrehajtás:
A sebességi fokozat egyesben, a kuplung behúzva, lábunk a hátsó féken van. A kuplungot visszacsúsztatjuk addig, míg azt nem érezzük, hogy indulna a motor. Az elindulás persze nem lehetséges, mivel a hátsó fékkel fékezünk. A kuplungot ebben a helyzetben hagyva a hátsó féket folyamatosan engedjük fel. Amikor a motor megindul, egyenletesen kiengedjük a kuplungot is.

Következő cikkünkben a sávok közti manőverezésről olvashatsz majd. Ha nem akarsz róla lemaradni, iratkozz fel RSS-ünkre, valamint kövess minket a Facebookon és a Twitteren!

CsamShop motoros pólók 2023 május

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x