CsajokKiemeltMotoros divat

Saját felszerelés: Büse versus Mugen Race cordura ruha teszt

mugen vs buse test 30A két márka közül a Büse név itthon inkább ismeretlen, de öreg motorosok tudják, hogy tartós, jó márka, a Mugen Race közismertebb, de a vélemények megoszlanak, a gyártónak hol ilyen, hol olyan tartósságú darabokat sikerül összeraknia.

A két kabát

A Büse a bécsi Louis motorboltból 2002 decemberben lett vásárolva, a Mugen Race pedig 2013-ban, a nagy tavaszi motorkiállításon, mindkettő leértékelős akcióban. Árban nagyjából ugyanott voltak, de érdemes hozzágondolni, hogy 2002-ben a tizenöt-tizehatezer forint és 2013-ban ugyanaz a tizenhatezer forint más értéket jelent.

A két ruha közti különbség a szabás típusa, a Büse egy hosszabb túrázásra alkalmasabb, hosszabb fazon, mindennapi használatra vettem, úgy tervezve, minél tovább tudjak benne járni tavasszal-nyáron-ősszel. A rövid Mugen Race-t direkt azért vettem, mert rövidebb és szellősebb, jópofa mintája van, nyári csajos darabnak terveztem… mégis az öreg Büse kabátot jobban szeretem, jobban bevált.

Nézzük az összehasonlítást!

A két kabát vízállósága kb. ugyanannyi ideig bírta, mint ahogy a cordura kabátok bírják: kb. másfél-, két évig bírják ezek a ruhák, ha kézzel, szappannal, vagy a hozzájuk vásárolható direkt cordura mosásra kitalált mosószerrel mossuk őket.

Érdemes tudni, hogy a lélegzős-vízlepergetős tulajdonság egy mikrofilm-szerű perforált réteget jelent, ami idővel (mosógépbe tuszkolással) sérül. Megeszi az napfény UV-je, fizikailag elkopik, elfogy. Tudomásul kell venni, hogy a textilruhák vízállósága nem örök élet, és ha már nem vízálló, nyugodtan moshatjuk őket a mosógépben az impregnálós mosószerrel (kivéve belőle a protektorokat természetesen).

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A lehető legegyszerűbb és legolcsóbb cipő impregnálóval átfújva több réteggel (Deichman 800 Ft/fújós flakon) ismét valamennyire menthetünk a helyzeten. Rövid könnyű záport már nem éljük bennük túl szárazon, de arra még alkalmas lehet, hogy az eső elől menekülve viszonylag rövid idő alatt még szárazon kerüljünk fedett helyre.

mugen vs buse test 3A ruha szellőzése, lélegzése

A Mugen kb. két évig volt üzemszerűen működő (vízállóság közben szellőzés), a Büse majdnem két és fél évig bírta, lehet tovább is bírta volna rendszeres impregnálással, ha nem teszem be a mosógépbe, amikor elkezdett átázni. A Mugen menet közben jobban szellőzik, ez hirtelen lehűléskor kellemetlen lehet, ha nincs nálunk aláöltöző vagy a bélése. A Büse stabilan szélzáró, komfortos, fázósaknak bátrabban ajánlom.

mugen vs buse test 25Bélések, zsebek

Mindkét kabátnak van termo bélése, kicipzárazható verzióban. A Büse ruhán nincs külön szellőzőnyílás, a Mugenen van, de ez a kabát béléssel együtt is maximum október végéig komfortos. A Büse szellőzők nélkül december közepén is jó volt, nem érzem a cipzárak mentén huzatot a ruhában, nagyon ügyesen vannak alászabva a bélés megoldások.

A Büse világosszürke színe, a kevesebb szellőzés és a hosszabb fazon ellenére nyáron is komfortosabb viselet, mert a fekete Mugenban gyakorlatilag a lámpánál ácsorgás közben pillanatok alatt felforr az ember a forró betonon a tűző napsütésben. Ugyan a Mugen kellemesen szellőzik menet közben, de ha lehűl az idő a nyílásokat hiába húzza be az ember, mégis menet közben átszűrődik rajta a menetszél. Ha nem vagy aláöltözve legalább egy vékony pulcsi szintjén, inkább huzatos a ruha, nem csillapítja a hűvös csonthűtő szelet. A Büsében nagyobb a hőstabilitás, a Mugenben meg az időjárással együtt váltakozik a zimankó és a gatyarohadás.

 

Mina

Fotós, fényzsonglőr és a Csajokamotoron.hu tesztpilótája.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük