Hírek

A drog nem rock ‘n roll!

A legtöbben azt hangoztatják, hogy tudják kezelni, tehát nincs semmi gond velük…

─ Ez az a tagadás, amit a szenvedélybetegek használnak. Ha tudom kezelni a helyzetet, akkor nincs probléma. Tehát nyugodtan használhatom a szert, önmagamat csapom be. Ha beismerném magamnak, hogy nem tudom kontrollálni a helyzetet, akkor elismerem a problémát, amit kezelni kell, és akkor nem drogozhatok tovább. Mert ugye, ki szereti átadni a kontrollt a saját élete felett?

A szexuális vágyat csökkentik a drogok?

─ Minden szer csökkenti hosszú távon a vágyat, mert a szer ad egy „flash” élményt. A szexualitás is ad élményt, de másként. A szex olyan ugyebár, hogy van, amikor jobban, máskor kevésbé jól sikerül, viszont a kokainnal tuti az élmény. Az élet örömei helyére lép a drog és végül mindent droggal helyettesít a függő. A drog kerül az élete középpontjába, átveszi az irányítást az élete felett. Ha valaki leáll a drogokról, újra kell tanulnia az élet apró örömeit, szexelni is.

A szexuális teljesítőképességgel mi a helyzet?

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

─ A drog mindent csak átmenetileg emel. Tehát, „úgy hiszem, mintha emelné; mintha jobb lenne”. De milyen élmény az, ha mondjuk felkelek és nem emlékszem rá…?

És ha a partnerek mindketten drogoznak?

─ A közösségi érzés ad többet, hogy együtt drogoznak, és ezt a tapasztalatot megbeszélhetik egymással. Nem önmagában a szex nyújt élményt, hanem az, hogy együtt élnek át dolgokat.

Csodás, együtt szállnak a fellegekben, de másnap is lesz nap… Vegyük a nőt. A gyermekét hogyan tudja ellátni, mondjuk a kokain mellett?

─ Mivel nincsenek a kokainnak megvonási tünetei, ezért ellátja valamilyen szinten a gyerekét, de hiányzik az odafigyelés, az érzelmi kötődés. Ha pörgök, akkor azért, ha bulizás utáni napokig, meg azért…

Hallottam olyan nőről, aki intenzíven drogozott, ráadásul, a sokadik beültetésre esett teherbe, és abban a tévhitben élt, hogy a placenta nem engedi át a drogot. Szóval, nyugodt szívvel szívhat a terhessége alatt is.

─ A terhesség során, ha a placenta nem enged át semmit, akkor hogyan táplálkozik a gyerek? Az alkohol, a drogok, a tabletták, mind-mind ugyanúgy átmennek a placentán, mint az élelem, amit az anya a szervezetébe visz. Az alkohol például csökkent testsúlyt, kisebb agyi térfogatot, arc-deformációt okoz a babának. Nem beszélve arról, hogy a picinek elvonási tünetei lesznek, és ez vonatkozik a drogra is. Tehát a kokainista babákra szintén jellemző, hogy kisebb testsúllyal születnek, vékonyak lesznek, mert ugye náluk is hiány-tünetek lépnek fel. Lassabban fejlődnek, magatartás problémáik lehetnek, hiperaktivitás állhat fenn esetükben, mert ugye pörögnek.

Magyarul, esélyt sem kapnak a kis ártatlanok a normális életre… Egyébként, mennyi időre van szüksége egy nő szervezetének, hogy regenerálódjon a drogoktól, a gyerekvállalás előtt?

─ 3-6 hónap kell a tervezett terhesség előtt.

Van egy srác, akit abszolút rendes, tisztelettudó, normális embernek ismertem meg. Amióta ráállt a drogokra, egy bunkó, agresszív valaki lett.

─ Az, hogy kiből mit hoz ki a szer, a személyiségétől függ. A szerhasználattal a kontrollt veszítjük el a viselkedésünk felett. Előjön mindenkinek a sötétebbik oldala…

…mint az alkoholnál…

─ Igen, hiszen van olyan, aki még kedélyesebb lesz, kenyérre lehet kenni, de van, aki erőszakossá, nagyképűvé válik. És ha egyszer kihozta valakiből a drog, mondjuk az „agresszív állatot”, akkor ezután is ki fogja. Azt nem tudhatjuk előre, hogy először milyen hatással lesz ránk. De legközelebb már igen.

És ha ezt még megspékeljük egy kis alkohollal?

─ A kokain ugye pörget, az alkohol pedig lassít, tompít. A kettő vegyítése veszélyekkel jár, mert a hatásuk összeadódik. Tehát, nem olyan lesz, hogy „egy meg egy, az kettő”, hanem „egy meg egy, az négy-öt” is lehet…

Mindezek után, egy ismerősömmel beszélgettem a drogozásról. A 39 éves férfi, 22 éve használ különféle szereket… Az interjút a következő részben olvashatjátok!

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük