fbpx

Ki volt valójában “Szegecselő Rosie”?

rosie the riveterAz 1942-ben készült, azóta kultikussá vált plakát alapjául szolgáló fotón egy átlagos amerikai lány van, aki aznap éppen kedvenc piros kendőjében végezte munkáját az Alameda légitámaszponton. De hogyan indult legendás útjára a plakát? És ki volt a gyönyörű lány?

Ez időtájt az amerikai katonák otthon maradt kedvesei kivették részüket a háborús ország életéből, a gyárakban dolgoztok, repülőgép alkatrészeket gyártottak és még ki tudja, miket…

Ösztönözni kellett a nőket, s nem egy újságcikk, fotó és persze plakát készült a “dolgozó nőről”, aki a hazáját szolgálja büszkén, a férfiak munkáját is elvégezve.

Kaliforniában történt egy napon, 1942-ben, hogy Naomi Parker-Fraley szokás szerint, mint mindig, munkába ment és tette a dolgát az Alameda légitámaszponton. Megjelent egy fotós, aki lencsevégre kapta Naomit.

A fotó megjelent az újságokban, és felkeltette egy háborús propagandaplakát-készítő, bizonyos  J. Howard Miller figyelmét. A Westinghouse Electric cégnek gyártott belső használatra plakátot és a fotót felhasználva, “We can do it!” (“Meg tudjuk csinálni!”) felirattal megszületett a legendás poszter. Naomi erről semmit sem tudott.

A “Rosie the Riveter” kifejezés pedig egy 1940-es évekbeli dalból származik, ami pontosan illett a plakáthoz.

A ’80-as években újra felkapták a posztert, rátaláltak a munkahelyi női egyenjogúságért küzdő szervezetek, majd ismét újságba került a kép. Egy Geraldine Hoff Doyle nevű hölgy szerint ő maga szerepelt a plakáton, és egy ideig ezt is hitték az emberek.

Viszont 2009-ben, amikor Naomi meglátta a plakátot és az eredeti fotót egy kiállításon, rögtön magára ismert. James J. Kimble kutató bizonyította be Naomi igazát, s 2016-ban egy tanulmányt is megjelentetett az üggyel kapcsolatban. Az ekkor 95 éves Naomi végre megnyugvást talált. 

A piros fejkendő, fehér pöttyökkel pedig szintén a pin-up stílus egyik ikonikus részévé vált.

Forrás: index.hu, wikipedia

Fotók: omaha.com; naomiparkerfraley.com

naomi parker fraley2naomi parker fraley2naomi parker fraley2

Ajánlom másoknak is
NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x