Házi barkácsKiemeltMotorokMotorozás

Zselés vagy sima – Milyen akkumulátort válasszak a motoromhoz?

zseles vagy simal 01Ha egy aksi behalt, javítása nem lehetséges, így venned kell helyette egy másikat. Azt, hogy milyenre cseréled, leginkább a pénztárcád határozza meg, de a beépítési pozíció is szempont lehet. Egy hagyományos rendszerű akkumulátor, – melyben az elektrolit szintjét rendszeresen ellenőrizni kell, illetve utántölteni – is hosszú éveken át lehet megbízható, amellett, hogy a legolcsóbb megoldás.

Az ilyen akkumulátorokban a kénsav elektrolit teljesen folyékony állapotban lötyög, és a szellőző nyílásokon, illetve külön erre a célra kiképzett túlfolyón keresztül vezeti el a felesleget. Ez nem túl szerencsés tulajdonság, mivel amellett, hogy csökken a folyadék szintje, szépen meg is mar ezt-azt, ami az útjába kerül.

Nagyon figyelni kell a beszerelésnél, hogy csak függőleges állapotot biztosító helyre kerüljön, és hogy a túlfolyót egy gumicsővel gondosan el legyen vezetve a motor aljához, hogy ne okozzon kárt a nedű.

Nem megfelelő működésű elektromos rendszer esetén az elektrolit szintje a túlmelegedéstől is csökkenhet, így rendszeresen ellenőrizned kell annak szintjét, – az elektromos hiba elhárításáról mindenképp gondoskodj, ha ilyet tapasztalsz – és a cellákat desztillált vízzel – soha nem kénsavval – után kell töltened a maximum szintig.

Vigyázz arra, hogy bőröddel ne érintkezzen a sav. Ha egy ilyen akkumulátor lemerül, nagyon egyszerű, kis áramerősséggel működő töltővel töltheted.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Gondozásmentes akkumulátor

Ha nem szeretnél vacakolni a karbantartással, akkor vásárolj gondozásmentes akkumulátort. Ezek valamivel drágábbak, de a plusz költség megér annyit, hogy egy-egy kihagyott karbantartás eseté tönkremenő akkumulátor miatt ne kelljen újat venned.

Sok ilyen akkumulátort árulnak úgy, hogy zselésnek nevezik őket, pedig ezek is majdnem ugyanazok, mint a korábban leírt, „mezítlábas” társaik, csak épp teljesen zártak. Ezért is a helyes megnevezésük a zárt rendszerű, gondozásmentes akkumulátor.

Az elektrolit ezekben is teljesen folyékony, csak épp a lötyögést akadályozó anyagnak és a zárt, enyhén ventiláló szellőzőkkel kialakított rendszernek köszönhetően jobban tolerálják a nem teljesen függőleges beépítést, és a motorkerékpárokon keletkező rezgéseket.

Töltésüket érdemes intelligens töltővel végezni, de sok esetben nem kényesek a töltőre. A töltőkön fel van tüntetve, milyen akkumulátorokhoz használhatod, amit érdemes nem figyelmen kívül hagynod.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük