fbpx

Veramama

veramama 2A 12. Nemzetközi Női Motoros Napon találkoztunk először. Egy csupa szív, jókedéjű nőt ismerhettem meg, és amikor megtudtam, hogy 68 éves, nem akartam elhinni!

Egy hét múlva motorra ültünk Nellivel, hogy meglátogassuk. Nem kis feltűnést keltve robogtunk végig a kis falun, hiszen egy ilyen helyen, mint Kéleshalom, nem mindennapos látvány két nagymotoros csaj! 

Vera,és a lánya Lívia – mikor meghallották a motorok hangját – kijöttek az utcára, hogy üdvözöljenek bennünket! A kapun belépve gyönyörű zöld kertben találtuk magunkat, ahonnan a nappaliba invitáltak bennünket. Vera férje csak ült, és csendben hallgatta a női csacsogást, ami Nelli kérdéseivel kezdődött. Eleinte kérdezgettük Verát, de aztán bemelegedett és csak mesélt, mesélt…

Tizenévesen nem tanulhatott tovább, mert akkoriban dolgozni kellett. Minden dolgos kézre, minden megkeresett fillérre nagy szükség volt, így az erdészethez került. Ott az erdei, poros, földes utakon próbálta ki először a 125-ös Csepelt, és máris beleszeretett a motorozásba!

veramama 1Úgy döntött, levizsgázik. Igen ám, de egy 17 éves lány akkoriban sem kaphatott nagymotor jogosítványt (bár egyszerűbb volt, mint ma, nem volt ennyi kategória), vagyis csak szülői engedéllyel! A szülők viszont nem írták alá a papírt.

„Csak nem képzeled, hogy fiatal lány létedre a férfiakkal fogysz motorozni?„

Mit volt mit tenni, alá kellett hamisítani az engedélyt! Így aztán 17,5 évesen “A” kategóriás jogosítványt szerzett!

Saját első motorjához (egy Danuviához) a nagybátyja segítette hozzá, de így is két havi fizetésébe került. A többi lány új ruhákra gyűjtött, az Ő álma a motor volt. 

veramama 5Mondhatnánk, hogy „nagy dolog, én is ilyen vagyok”, de azért az 50-es években bizony ez igen nagy dolognak, és még nagyobb lázadásnak számított! 

Ezután ismerkedett meg a férjével, és innentől kezdve együtt motoroztak. …illetve motoroztak volna, ha a mi Veránk nem vitte volna el nap mint nap a 250-es Jawát, ami a közös motorjuk volt! Mert ugye kinek van kedve a homokos utakon biciklit tekerni? És mivel Vera munkahelye volt messzebb, István biciklizett, a motort meg az asszony hajtotta!

Irj cikket a Csajok a motoron oldalra!

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
1 Hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x