MotorokMotorozás

Motoros baleset a kukacoson – akcióellenőrzés a Pilisben

pmrfk balesetmegelozesi kampany 2010 46Vasárnap reggel először szirénázás, majd motorzúgás, és egy hatalmas esés rázta fel a Pilis csendjét. Pont fordítva, mint ahogy lenni szokott.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága 2010. április 18-án 10.00 órától a Szentendrei Rendőrkapitányság illetékességi területén, sajtótájékoztatóval egybekötött, motoros közlekedésbiztonsági akció ellenőrzést tartott. Az akció célja, hogy felhívják a közlekedők, és elsősorban a motorosok figyelmét a biztonságos motorozásra.

A tavalyi évben a statisztikai adatok alapján Pest megyében 174 fő sérült meg motorosként közúti közlekedési balesetben, és sajnos a balesetek közel 10%-a végződött tragédiával. Az idei év első három hónapjában már két motoros veszítette életét.

Az elemzések alapján megállapítható, hogy még mindig sok az olyan motorkerékpáros által okozott súlyos, vagy halálos kimenetelű közlekedési baleset, mely a vezető vezetéstechnikai tudásának hiányosságára, a sebességtúllépésre, az előzési szabályok megszegésére, netán a jogosítvány-, vagy a megfelelő kategória hiányára vezethető vissza.

Az idei első, motoros rendőrök által végrehajtott, a motorkerékpárosok ellenőrzésére kiélezett akciót és azt azt megelőző sajtótájékoztatót azért tartották a Szentendre és Pilisszentlászló közötti – a motorosok által csak kukacosnak nevezett – kanyargós, erdei út egyik pihenőjében, mert ez a térség kiemelt turisztikai vonzerő a motorosok számára. Sajnálatos módon statisztikailag a halálos kimenetelű balesetekben is ez az közötti útszakasz érintett a leginkább.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Hogy a fent említett tényeket még hangsúlyosabban támasszák alá, a helyszínen a sajtó képviselői egy megrendezett motoros balesetet is megtekinthettek Erdős Csaba motoros kaszkadőr előadásában. Hiába tudtuk, hogy az egész “csak játék” egy motoros számára mindig megrázó egy földön fekvő motor és sofőrjének látványa. Szerencsére azonban Csabának nem esett semmi baja. Évtizedes motoros tapasztalata és rutinja, valamint az általa viselt motoros légzsák ismét megvédte a komolyabb sérülésektől.

A pihenőhelyen jelen volt egy a korábbi baleseti sérülései miatt kerekesszékbe kényszerült motoros, Dudás Zoltán, aki tizenegy hónapja barátjával munkába indult motoron. Egy szabálytalanul a piros jelzésen áthajtó terepjáró kiütötte alóluk a motort, a sofőr a helyszínen életét vesztette.

Zoltán életét sikerült megmenteniük a helyszínre érkező mentősöknek. Azóta számtalan műtéten esett át. Zoltán a rendezvényen való megjelenésével hűen szemléltette a motorozás veszélyeit. Elhunyt kollégája, Sipos Ferenc emlékére május 22-én emléktúrát szerveznek a közeli barátok Egerbe.

Az eligazítást és a bemutatókat követően megkezdődött a fokozott ellenőrzés, a motoros rendőrök munkába álltak. Az akció keretében nem csak a hiányosságokat ellenőrzik a motorosok irataiban és felszerelésében, hanem egy szórólappal is megajándékozzák őket, amellyel a január elsejével életbe lépett KRESZ szabálymódosításokra is szeretnék felhívni a motorosok figyelmét.

A Pest Megyei Baleset-megelőzési Bizottság minden évben a motoros idény kezdetén valamint év közben is foglalkozik a motorosokkal, és nemcsak ellenőrizni hanem segíteni is akarja a közlekedőket. Ennek tükrében már 2005 óta minden évben rendszeresen megrendezésre kerül a rendőrmotoros oktatók általi Ingyenes Vezetéstechnikai Képzés. Az idei évben az első ilyen alkalom április 24-én lesz Mogyoródon, a Hungaroring Motorsport Iskola támogatásával.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük