MotorokMotorozás

Motor behozása külföldről a COVID-19 idején

Külföldi motor behozatala és forgalomba helyezéseAz utóbbi időben nem egyszerű új motorhoz jutni, ezért nő a használt motorkerékpárok forgalma. De mi van akkor, ha valaki külföldről hozna be motort? Megoldható ez a világjárvány idején?

Egy olvasónk keresett meg azzal, hogy külföldről szeretne motort behozatni, és segítsünk neki olyan céget találni, amelyik ezzel foglalkozik.[wpdiscuz-feedback id=”w2g5vuwjy6″ question=”Te tudsz ilyet? Írd meg hozzászólásban!” opened=”0″] Te tudsz ilyet? Írd meg hozzászólásban![/wpdiscuz-feedback]

Íme a levél:

Sziasztok!

Egy 2018. november 2-i cikketeket olvasgatom mert szeretnék behozni külföldről Honda Africa Twin-t…
A cikkben ajánljátok hogy érdemes kifejezetten motor behozatalra szakosodott céget felkeresni. A neten a találatok többsége csak használt autó behozatalt hoz fel, egy céget találtam idáig, akik motort is hoznak be, bár nem biztos hogy értenek is a motorokhoz.
Tudnátok ajánlani cégeket akikhez érdemes lenne fordulni és vásárláskor a motort is megfelelő szakértelemmel néznék át?
Előre is köszönöm, Béla

Még mielőtt válaszoltam volna a kérdezőnek, beállított hozzánk látogatóba egy régi motoros ismerős, aki épp az előző napokban hozott be egy hasonló adventure KTM-et Ausztriából. Ha már így alakult, kikérdeztem a tapasztalatairól.

Az első kérdés most a pandémia alatt, hogy egyáltalán hogy lehet kijutni a határon, majd vissza anélkül, hogy az ember karanténba kerülne. Ez a barátom “szerencsére” már igazoltan átesett a betegségen, ezért volt kártyája. Mivel a fiával együtt mentek ki a motortért, neki is kellett egy kártyát intézni.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Arra az esetre, hogy ha netán karanténba kellene vonulniuk Ausztriában, meg kellett adniuk egy címet, amire ők a motor eladójával egyeztetve az eladó címét adták meg.

Az utazás napjára béreltek egy utánfutót egy napra 5000 Ft-ért, és valamelyik kis határon keltek át Ausztriába teljesen zökkenőmentesen.

A motor nagyjából Budapestről 1000 kilométerre volt. Ők egy nap alatt megtették ezt az utat, így a motorbehozatal költségébe mindössze a benzin és az autópálya díjak számítottak még bele az utánfutó bérlésén kívül.

Szerencsére valóban olyan állapotban találták a kiszemelt gépet, amilyenre számítottak, így azonnal megköttetett az üzlet. A szükséges okmányokat az eladó korábban elintézte, így a motor már ki volt vonva a forgalomból Ausztriában. Megírták az adásvételit, és már indulhattak is hazafelé.

Egy Boci kálváriája, avagy magyarországi motorkerékpár forgalomba helyezés kezdőknek

Hogy elkerüljék a magyarországi bürokrácia útvesztőit, ők úgy jártak el, hogy ezek után minden szükséges okmány birtokában felkerestek egy olyan céget, amelyik ezzel, vagyis külföldről behozott járművek forgalomba helyezésével foglalkozik. 40 000 Ft-ért innentől átvették a papírokat, és egyben mindent elintéztek.

Ezek után még a regisztrációs adó befizetése van már csak hátra.

Beszélgetésünkből az derült ki, hogy először ők is gondolkodtak rajta, hogy megbíznak egy céget a motor behozásával, de ez számukra is aggályos volt.

  1. Mi van, ha nem értenek úgy a motorokhoz, ahogy ők elvárnák?
  2. Mi van, ha nem olyan a motor, és nem hozzák be, akkor is fizetni kell?
  3. Mi van, ha nem olyan a motor, mégis behozzák? Akkor is fizetni kell?
  4. És persze mennyi költséget számítanak fel egy ilyen ügyintézésért, szemben azzal, ami így az ő költségük volt?

Tehát kedves Béla!

A válaszom az, hogy ajánlani nem tudok ilyen céget, de valószínűleg az interneten a “külföldi jármű behozatala” keresőkifejezésre feldob majd néhány találatot a kereső.

Ha mégsem, én olyan motorkereskedéseket keresnék meg, akik külföldről behozott használt motorokkal foglalkoznak. Nekik is az az érdekük, hogy minél több motort adjanak el, tehát valószínűleg a kapcsolataik által segíteni tudnak a különleges modell felkutatásában és a behozatalában is.

Ha pedig ez végképp nem jön össze, akkor nem marad más hátra, mint felkerekedni egy motorokhoz értő baráttal, és személyesen behozni a kinézett motort. Persze ebben az esetben is érdemes előre tájékozódni egy cégnél a szükséges dokumentumokkal kapcsolatban.

[wpdiscuz-feedback id=”gq3jejoif5″ question=”Neked van friss tapasztalatod külföldi motorkerékpár behozatalával és forgalomba helyezésével kapcsolatban mostanában? Írd meg nekünk hozzászólásban! ” opened=”0″]Neked van friss tapasztalatod külföldi motorkerékpár behozatalával és forgalomba helyezésével kapcsolatban mostanában? Írd meg nekünk hozzászólásban! [/wpdiscuz-feedback]

 

Címlapkép: 4pmproduction

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük