MotorokMotorozás

Ha már a hazai piac le van rabolva – Motorkerékpár behozatal külföldről

Motorkerékpár behozatal külföldrőlA szép hosszúra nyúlt motoros szezon már az utolsókat rúgja. Ha nem tetted el a motorodat télire, akkor Mindenszentekkor még gurulhattál néhány kilométert, megjáratva a vasat a hosszú álom előtt. Amíg a motor pihen, te lehet, hogy majd elkezdesz agyalni azon, hogy hogyan cicomázd, extrázd fel a gépet, vagy épp cseréld le egy szebbre, jobbra, ha már úgy éreznéd, hogy kinőtted vagy épp meguntad a régit.

A téli szezon alatti gondolkodás nem mindig egyszerű. Sokan ilyenkor vesznek maguknak motort, mondván, a holtszezonban alacsonyabbak az árak, és mivel mások is a motorcserét fontolgatják, sokszor kedvezőbb áron árulják megunt gépeiket. Igen ám, de mi van akkor, ha a hazai piacon a hőn áhított paripa nem pénztárca-barát árakon kapható, vagy épp ízlésedet egyik sem elégíti ki még akkor sem, ha épp tele vagy lével.

Ekkor jön az import motor keresgélése, és körbe kell nézned a nagyvilágban. Manapság legfőképp az internetes hirdetési portálokon való kutakodás a bevált szokás. Jó kis téli elfoglaltság bújni a netet, de vajon megéri? Cikkünkben ehhez adunk tanácsokat, illetve felvilágosítunk arról, mik a buktatók.

Régebben – jó régen – az volt a módi, hogy néhányan összeálltak, egy kisbuszba, vagy személyautóba bezsúfolták magukat, és elindultak nyugatra, az ottani országok használt motor kereskedéseit járva, és onnan szemezgettek a „hús-vér”, kézzel fogható példányokból.

A személyes castingok során hamar kiderültek a hiányosságok, a hibák, be lehetett indítani a motorokat még a vásárlás előtt, át lehetett nézni a papírokat stb. Ha valami nem stimmelt, nem jött létre az üzlet. Ment a jó nép a következő címre.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Egy Boci kálváriája, avagy magyarországi motorkerékpár forgalomba helyezés kezdőknek

Manapság az internetnek hála, már nem kell fél napokat autóznod, üzemanyagra költened, szabadnapot kivenned, hanem csak bepötyögöd a keresőbe a motor márkáját, kívánt paramétereit, és már csemegézhetsz is. Látod ugyan a fotókon, hogy milyen a bringa, de élőben minden más.

Ez a tapasztalat. Olyan, mint fotó alapján randizni valakivel. Ha így vásárolsz, és ész nélkül már utalod is a pénzt a kiválasztott példány tulajdonosának, könnyen pofára eshetsz. Érdemes tehát megfontolnod a témában tapasztalt ismerőseid tanácsait.

Lássuk, mire kell figyelned.

Alapból kétféle import jármű létezik. Az egyik az Európai Unión belül lévő, illetve annak határain túlról érkező. Utóbbi kategóriába esik minden egyéb, tehát nem csak az Amerikai Egyesült Államok, hanem Ázsia, Afrika, Déli sark, Mordor stb. is.

Az EU-ban forgalomba helyezett motorkerékpár vásárlása a legtisztább ügy. Csupán itthon kell honosíttatni, forgalomba helyeztetni, névre íratni, oszt gyí! Ha EU-n kívülről jön a motor, első körben le kell vámoltatni, ÁFA-t befizetni.

 

Nincs még vége, lapozz!

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük