MotorokMotorozás

Egy Boci kálváriája, avagy magyarországi motorkerékpár forgalomba helyezés kezdőknek

magyarországi forgalomba helyezésEgy hétfői napon elhatároztuk magunkat, hogy végre magyarosítjuk a már egy ideje Angliából hazahozott Suzuki GSX600F-ünket. A motor öt éve van a család tulajdonában, és két éve került haza a jó öreg magyarhonba.

Ezalatt kisebb-nagyobb felújításokon esett át, mert szerencsétlen éveket állt, és egyszer el is lopták, de csodával határos módon meglett. Voltak erőtlen próbálkozások arra vonatkozóan, hogy majd együtt visszamegyünk az angolszász országba, és ott majd boldogan, amíg meg nem, de az élet meg a koronavírus közbe szólt, úgyhogy a Boci akarva-akaratlanul felkészült a ,,H” betűs bélyegre a hátsó fertályán.

Itt kezdődik tehát a tragédia első felvonása

Kiglancoltuk hát a „tehent”, és ahogy illik, megkötöttük rá a magyar biztosítást, megcsináltattuk az eredetvizsgát, és kértünk időpontot az NKH vizsgára, amit Salgótarjánban két munkanap múlva meg is kaptunk. A motor jogi okokból az én nevemen volt és lett Magyarországon is, párom pedig üzembentartóként került bejegyzésre. Valójában az ő tulajdona a motor.

Tövig rágtuk hát körmeinket a „kápéemes” vizsgabiztosok szörnyű kegyetlenkedéseiről szóló (ál)rémhírek tudatában. Ám ekkor még nem tudtuk, hogy a hatósági vizsga lesz a procedúra legegyszerűbb része.

A megadott időpontban meg is jelentünk a vizsgaállomáson, ahol az első pozitív csalódás ért minket. Az ügyintézők rendkívül kedvesek és segítőkészek voltak. Látva, hogy nem vagyunk rutinos „honosítók”, alaposan a szánkba rágták az ottani teendőket.

magyarországi forgalomba helyezésA kérelmünkre 60 perces előrelátható várakozási időt írtak, ez azonban valami rendszerhiba miatt két és fél órásra duzzadt. Szépen lassan az összes vizsgázó jármű elfogyott körülöttünk, és újabbak nem is érkeztek, úgyhogy jó ideig csak a Boci árválkodott a műhely előtt.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Végre mi következünk!

A vizsgabiztos egy szigorú pillantás kíséretében beparancsolt minket, és végigmérte a motort. Megnézte a hangjelzés és a világítás állapotát. Ezután ellenőrizte a dokumentumokat, és fényképeket készített a Bociról, amit az újabb rendszerhiba miatt meg kellett ismételni.

Újabb vizsgálatok, fékek, kormány, stb. ellenőrzése következett, majd kiküldte a gépet a garázsból a „majd a 4-es ablaknál adom a papírokat” felkiáltással. Szerintem feltűnhetett neki halálra vált arcom, mert ezek után kedvesen, de kissé sietősen tolta elém a műszaki vizsgálati bizonyítványt, amin csak egyetlen szó volt a lényeg: ,,megfelelt”!

 

Még nincs vége, lapozz!

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük