fbpx

Motorosok segítenek a terhes afrikai nőknek

Afrikai mentőmotorosokJó olyasmiről hallani, amikor a motorkerékpárt nem csak sportolásra, ingázásra vagy túrázásra használják, hanem humanitárius célokra is bevetik őket. Afrikában például nagy segítséget jelentenek a mentőmotorosok.

Ilyen önkéntes munkát végeznek Magyarországon például a Vérlovagok, akik a sürgősségi vérszállításban segédkeznek, de a Magyar Mentőmotor Alapítvány motorosai is beszálltak a COVID-19 tesztek továbbításába.

Most azonban arról számolhatunk be, hogy Afrika egyes vidékein motorkerékpáros mentőket vesznek igénybe a terhes anyák halálozási arányának csökkentésére.

A svéd Semcon multinacionális technológiai vállalat az Eezer Initiativet céggel együttműködve fejlesztette ki a motorkerékpár-mentőket, és ezzel megkönnyítette a terhes nők és az új anyák kórházba jutását Afrikában.

Afrika vidéki területein a legközelebbi kórház is túl messze lehet, ha sürgős a bejutás, és az út gyakran durva terepen történő utazást jelent. A most kifejlesztett, motorkerékpárok mögé csatolt utánfutók használatával egyre több nő férhet hozzá az orvosi ellátáshoz, és ezzel csökkenthető az anyák halálozási aránya.

Jelenleg huszonöt mentőkocsit tesztelnek Kenyában, Tanzániában, Burundiban, Szomáliában, Csádban és Burkina Fasóban. A hosszú távú cél az, hogy 2030-ig 3000 ilyen szerelvény álljon csatasorba Afrika egész területén.

„Elképesztő volt egy ilyen jó cél érdekében dolgozni. A Semcon iroda határain túlra is kiterjesztettük a tevékenységünket, és ez egy igazán kifizetődő projekt volt. ”- mondja Kristina Svahnström, a Semcon humán tényezők szakembere, aki részt vett a projektben.

A Semcon segített a koncepció kidolgozásában, egy olyan szállítóeszköz kialakításában, amely megvédi a pácienst az esőtől és az út porától. Az utánfutó kialakítása  megakadályozta a kocsi felborulását, valamint terveztek egy új kocsit is egy mobil klinika számára, amellyel az orvos a falvakba és piacokra tud kitelepülni.

„Rendkívül örömteli együtt dolgozni a Semcon-nal, és kifejleszteni egy ilyen remek és fenntartható terméket. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy valóban megpróbáljuk megérteni a felhasználókat, és hogy könnyen használható, a lehető leghosszabb élettartammal rendelkező dizájnt hozzunk létre ”- mondja Lars Klingsbo, az Eezer koordinátora.

Lars reméli, hogy hamarosan egész Afrikában elterjednek majd ezek a mentőkocsik.

Forrás: Motorbike Writer

Ajánlom másoknak is

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

5 1 vote
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x