fbpx

Egy nap űrhajósok holdmotoron száguldoznak majd

Mai van Luc (Hookie Co)A német Hookie motorkerékpár-gyártó cég kifejlesztette az első kétkerekű holdjármű koncepcióját, amely távol áll az eddig ismert holdkocsiktól, és inkább a Csillagok Háborúja stílusát idézi.

A “Tardigrade” nevű holdmotor a NASA holdjárói által inspirált fiktív koncepció, és 15 kilométer/órás végsebességgel száguldana át a Holdon, ami valamivel gyorsabb, mint a jelenlegi holdjárók, viszont lényegesen manőverezhetőbb.

Egyszerű (bár futurisztikus) elektromos motorkerékpárnak tűnhet, egy holdjáró megalkotása nem könnyű feladat. A járműveknek hihetetlenül könnyűnek, de elég erősnek kell lenniük ahhoz, hogy ellenálljanak a környezet viszontagságainak, és elég megbízhatónak ahhoz, hogy csak könnyű karbantartást igényeljenek egy másik világ felszínének felfedezése közben. Ugyan már 50 év telt el azóta, hogy az emberek először jártak a Holdon, de még nem tartunk ott, hogy holdi motorszerelőt hívjunk.

A kétkerekű holdkutató jármű prototípusának koncepciója. Kép: Mai van Luc (Hookie Co)
A motor megépítéséhez a tervezők egy ultravékony, 10 milliméteres alumíniumváz mellett döntöttek, amelyet aztán egy stabilabb csőből készült külső vázba burkolnának. A kerékpár közepén lévő hajtóművet ezután kevlárba és alumíniumba burkolnák – ezt a koncepciót egyébként széles körben alkalmazzák a holdi járműveknél a sugárzás, a hideg és a kisebb ütközések elleni védelem érdekében.

A konstrukció súlya körülbelül 140 kilogramm lenne, amivel a jelenlegi hold-buggy súlyának kétharmadát érné el, és csak töredéknyi helyet foglalna el – ami létfontosságú, ha az űrmissziók hasznos terheit vesszük figyelembe. Az egyedi tervezésű kerekek könnyedén elbírják a motor súlyát.

“Egy holdbuggy majdnem ugyanannyi helyet igényel, mint 3-4 Tardigrád” – mondta Nico Müller, a Hookie társalapítója az Interesting Engineeringnek. “A súlya sokkal kisebb, mint egy acélból készült teljes buggyé.”

Mai van Luc (Hookie Co)

A Hold felszíne azonban több kihívást is jelent, mint maga a motorkerékpár – még a kenőanyagot is kifejezetten az elektromos motorkerékpárokhoz kell tervezni, és alkalmasnak kell lennie a földönkívüli expedíciókra. Ennek eredményeképpen a Hookie a PURAGLOBE-vel lépett partnerségre, akik egy erre a feladatra ideális kenőanyagot hoznak létre.

“Ez hihetetlenül sok munka volt, és még számunkra is egészen különleges” – mondta Sylvia Müller, a Hookie társalapítója az IFLScience-nek küldött nyilatkozatában. A tervezők szerint a koncepció hallatán a NASA “szóhoz sem jutott”.

A Tardigrade továbbra is koncepció marad, de hamarosan valósággá válhat. A Hookie már javában dolgozik a kerékpár építésén, és állítólag még ebben a hónapban bemutatja a kerékpárt a Petersen Múzeumban (Kalifornia) megrendezésre kerülő ADV: Overland kiállításon.

Mivel a NASA az Artemis küldetésekkel ismét emberi jelenlétet szorgalmaz a Holdon, ki tudja – talán az űrhajósok buggyval és motorkerékpárral is túráznak majd. A dizájn mindenesetre egy új, elegáns űrmotoros ruhával egészítették ki a tervezők.

 

Forrás, Fotó: Mai van Luc (Hookie Co)

Ajánlom másoknak is

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x