MotorokMotorozás

A motorkerékpár adás-vétel másik oldala – 10 megfontolandó tanács motoreladáshoz, I. rész

10 tanacs motor eladashoz I resz 07Holt szezon van, a motorok pihennek a garázsokban vagy épp egy ponyva alatt a kertben. Ilyenkor az időszakos karbantartás mellett a lelkes motorosnak sok ideje van gondolkodni ezen-azon.

Többek között azon is, hogy hogyan lehetne szebb, jobb, gyorsabb vagy épp erősebb gépe, és egyszer csak beindul fejében a vezérhangya. Adjuk el a mostanit, és nézzünk valami jobbat a hirdetések között. Lehet, hogy épp te is ezen agyalsz?

Talán pont ez a cikk indítja el benned ezt a mechanizmust, de lehet, hogy az utcán, az interneten vagy épp egy szalonban láttál egy szép motort, mely kedvéért mostani, hűséges társadtól megszabadulnál. Ahogy a motorkerékpár vásárlásnak, úgy annak eladásának is meg vannak a maga veszélyforrásai, melyekkel érdemes tisztában lenned. Ezúttal az eladói oldalról közelítjük meg a témát, és reméljük, hozzásegít majd téged is a sikeres eladáshoz, illetve ahhoz, hogy elkerüld a kellemetlen szituációkat.

1. Hogyan és hol hirdesd meg a motorod

A mai világban már nem jellemző a nyomtatott sajtóban való hirdetés, mivel elég nehézkes, és kevés célszemélyt ér el, így bőven elég lesz az, ha az interneten található, jó nevű és bejáratott gépjármű hirdetési oldalak egyikén, vagy akár egyszerre több portálon, több felületen is meghirdeted járgányodat. Készíts jó minőségű fotókat, lehetőleg jó megvilágításban és előtte takarítsd is le a motort, hogy ne keltsen elhanyagolt benyomást, ha amúgy szép állapotú.

Az esetleges sérüléseket is fotózd le, hogy ne legyen zsákbamacska a hirdetésed. Többek között legyenek fotók az egész motorról, szép részletekről, kiegészítőkről és a műszerfalról is. Lehessen látni már a fotókon is, hogy mennyire megkímélt, avagy lepukkant gépről van szó. Vedd a fáradtságot, és alaposan tölts ki a motor adatait tartalmazó részeket, és írj néhány sort az olyan dolgokról is, amik a motor egyéb tulajdonságait taglalják.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Ezekből a majdani vevőd jól fog tájékozódni, és a lehető legtöbb információ birtokában lesz ahhoz, hogy felhívjon telefonon, vagy meg is nézze személyesen a portékát. Fontos, hogy ne ferdíts a valóságon. Egy személyes megtekintéskor úgyis minden kiderül. A vevő nem hülye. Legalábbis nem mindegyik.

2. A motor műszaki állapotára vonatkozó elvárások

Lehetőleg eladás előtt javítsd ki az esetleges meghibásodásokat, vagy ha másképp nem megy, kérj meg egy szervizt a problémák orvoslására. Ha túl nagy lenne a javítás összege, eladhatod a motort hibásan is, de a hibát mindenképp közöld a vevővel, és azt az adásvételi szerződésben is tüntesd fel a későbbi reklamációk elkerülése végett. A legjobb, ha az eladó motorod tökéletes műszaki állapotban van, így te is nyugodt leszel, hogy vevőd nem fogja magát és a motort az első métereken összetörni, majd rád fogni az egészet.

Ha a motor műszaki vizsgája lejárt, vagy már csak 1-2 hónap van hátra, hogy érvénytelen legyen, mindenképp csináltasd meg, mert ezzel is növelheted a vásárlási kedvet, a sikeres eladást. Nem mellesleg, ha egy jármű műszaki vizsgája nem érvényes, a vevő nem is tudja a nevére íratni, ami számára plusz gondot jelent, el is veheti a kedvét a vásárlástól. Arra is gondolhat, hogy a gép műszaki állapota nem megfelelő, és ezért nem foglalkoztál a papírokkal.

Kerítsd elő a szekrények mélyéről a motor törzskönyvét, esetleges szervizkönyvét, tartalék kulcsait, hozzá tartozó alkatrészeket, hogy ne ezek hiánya miatt hiúsuljon meg az eladás.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük