HírekEseményekMotoros találkozó

A 80. Sturgis Rally valódi COVID-19 gócponttá vált és ez milliárdokba kerül Amerikának

80. Sturgis motoros találkozó covid-19 gócpontAhogy azt már valószínűleg korábban is sejtettük, a gigantikus, 80. Sturgis motoros találkozó megrendezése ebben az évben rossz ötlet volt. Mára olyan tanulmányok láttak napvilágot, amelyek azt bizonyítják, hogy az esemény 250 000 COVID-19 esetért felelős és ez 12 milliárd dolláros költséggel jár az Egyesül Államok kormányának.

Amint azt a Deutsche Post Alapítvány által támogatott és a Bonni Egyetemmel kapcsolatban álló IZA Munkagazdasági Intézetének új tanulmánya megállapította, a Sturgis Motorcycle Rally egy olyan esemény volt idén, ahol a vírus terjedésének „legrosszabb forgatókönyvei” közül sok egyszerre következett be.

Az eseményen nagy számú, szorosan egymás mellé tömörült személy vett részt, akik a városon kívülről érkeztek, nagyságrendekkel nagyobb létszámban, mint a helyi lakosság. Alacsony volt az ajánlott fertőzésellenes intézkedések, például a maszkok használata, és a rendezvényt a szokásos 10 naphoz képest még meg is hosszabbították. Az egyetlen tényező, amely némileg akadályozhatta a fertőzés terjedését, a szabadtéri helyszín és az, hogy Dél-Dakota államban viszonylag alacsony a népsűrűség.

Ebben az évben az IZA tanulmánya szerint kb. 460 000 ember vett részt a találkozón, és a Sturgis Rally COVID-19 elleni korlátozó erőfeszítései nagyrészt a résztvevők „személyes felelősségére” hárultak (Knowles és Lati 2020). A nyitás utáni médiajelentések szerint a társadalmi távolságtartás és a maszkok viselése meglehetősen ritka volt Sturgisban (Walker 2020 ; Porterfield 2020; Orecchio-Egresitz 2020; Groves 2020).

Tragikus a helyzet

Bárki, akinek van egy kis esze, tudta, hogy ez meg fog történni. Az újdonság, hogy ez a jelentés bemutatja azt is, hogy valójában mennyire tragikus a helyzet. A tanulmány szerint a Sturgis Rally az esetek 35 százalékos növekedéséért felelős Dél-Dakotában, és jelentősen emelte a fertőzöttek arányát minden megyében, ahová a látogatók visszatértek. Legyen elég annyi, hogy augusztusban, amikor a Sturgis Rally zajlott, az egész ország eseteinek egy ötödéért ez a fesztivál tehető felelőssé.

Ami tragikus, hogy Dél-Dakotának valahogy szerencséje volt a COVID szempontjából eddig. Ehhez nyilván köze van az alacsony népsűrűségnek, de még kijárási és utazási korlátozások és kötelező maszkviselés nélkül is ebben az államban volt a legkevesebb eset. Két héttel a Sturgis rali után Dél dakotában van a legtöbb eset, az összes amerikai fertőzött 20,9%-a él itt.

A tanulmány hozzáteszi, hogy a kormányzati rendelkezések teljes hiánya a nagy, maszkmentes összejövetelek korlátozására, megnehezítette a Sturgis Rally megakadályozását. Az állam tisztviselői ráadásul azt is tudták, hogy a tipikus Sturgis-résztvevő úgyis megjelenik a motoros fesztivál hagyományos időpontjában. Jobb híján a kórházi ágyak számának felemelésével és a felületek folyamatos fertőtlenítésével igyekeztek a lehető legjobban enyhíteni a kárt.

Irj cikket a Csajok a motoron oldalra!

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük