KiemeltKultúraMotoros történelem

13-án több motoros baleset történik?

A tizenhármas szám és a szerencsétlenség sok kultúrában összekapcsolódik, ezért sokan vannak, akik babonából például nem mennek motorozni ezen a napon. Mások viszont éppen ünneplik a tizenhármas számot. Te melyik csoportba tartozol?

A babona miatt jogos a feltevés, hogy vajon van-e összefüggés a motoros balesetek száma és a 13-as szám között.

A helyes válasz az, hogy amennyiben ezen a napon több baleset történik, annak hátterében elsősorban pszichológiai tényezők állnak, mint például az emberek hiedelmei és az ebbő fakadó figyelmetlenség, semmint objektív, számszerű adatok.

A balesetek száma egy adott napon számos tényezőtől függ, mint például az időjárás, a közlekedési feltételek, az emberek lelki- és egészségi állapota és egyéb véletlenszerű tényezők. Az ilyen típusú adatok elemzése összetett lenne, és számos változót kellene figyelembe venni.

Általában a statisztikák arra utalnak, hogy nincs lényeges különbség a balesetek gyakoriságában a tizenharmadikán és más napokon. Az ilyen hiedelmek inkább a kulturális és személyes meggyőződéseken, mintsem objektív adatokon alapulnak.

Azonban mindig fontos hangsúlyozni, hogy a biztonságos közlekedéshez és motorozáshoz a megfelelő körültekintés, elővigyázatosság és szabályok betartása elengedhetetlen, függetlenül attól, hogy az adott nap a hónap tizenharmadika-e vagy sem. A balesetek megelőzéséhez mindig tartsd be a közlekedési szabályokat, viselj megfelelő védőfelszerelést, és vezess felelősségteljesen.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A tizenharmadik számmal kapcsolatos hiedelmek és babonák számos kultúrában léteznek évstzázadok óta. Ezek a hiedelmek változóak lehetnek, és különböző régiókban más és más módon jelennek meg.

Triskaidekaphobia

A tizenháromas számtól való félelemnek saját neve is van, triskaidekaphobiának nevezik. Sok kultúrában tartják szerencsétlennek a hónap tizenharmadik napját vagy az ehhez kapcsolódó tizenhármas számot.

Hogy elkerüljék a 13-as számtól való rettegésből való konfliktusokat, bizonyos helyeken, például néhány épületben vagy szállodában kihagyják a 13. emeletet, vagy a 13-as szobát, és helyette a 12 után közvetlenül a 14. emeletre vagy szobára ugranak.

Péntek 13.

A péntek 13. különösen híres, mint “szerencsétlen” nap a nyugati kultúrában. Sokan azt hiszik, hogy a péntek 13. egy szerencsétlen nap, amikor balesetek és rossz események történhetnek. Az emberek kerülik a fontos döntéseket, utazást vagy más jelentős eseményeket ezen a napon.

Talán ennek a hiedelemnek a feloldásaképp a Geronimo MC például hagyományosan motoros bulival ünnepli a Péntek 13-át.

Fekete macska

A tizenharmas számot néhol a fekete macskával kapcsolják össze. A hiedelem szerint a fekete macska is balszerencsét hozhat, akárcsak a 13-as szám.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a hiedelmek kulturális és személyes meggyőződéseken alapulnak, és nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a tizenhármas szám vagy a tizenharmadik nap valóban szerencsétlenségeket hozna. Mindazonáltal ezek a hiedelmek továbbra is élnek és befolyásolhatják az emberek mindennapi döntéseit és viselkedését.

Te hogy állsz a 13-as számmal? Szoktál motorozni ilyenkor vagy van valami védelmező babonád ilyen esetekre? Elárulod, hogy mi az?

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük