HírekMotorokMotorozás

Bizonyíték készült arról, hogy a motorosok jó szervdonorok

Szervdonor motorosokA telex újságírója bukkant rá arra az információra, hogy egy kutatás szerint a motoros bulik ideje alatt megnövekedett a szervinplantációk száma az USA-ban.

A motorosok körében is járja az a mondás, hogy vannak köztünk potenciális szervdonorok. Azokra a bájkerekre mondjuk ezt, akik a szabályokat, mások és a saját biztonságukat is figyelmen kívül hagyva felelőtlenül száguldoznak. Netán nem megfelelő öltözetben ülnek motorra (ti. rövidnadrág, póló, strandpapucs).

Most egy amerikai tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy a legnagyobb amerikai motoros találkozók ideje alatt a környéken jelentősen nő a szervdonorok száma. A kutatók 2005 és 2021 között figyelték az adatokat, amelyek azt mutatták, hogy a motoros bulik ideje alatt 21%-kaltöbb volt a szervdonorok száma, mint az azt megelőző illetve azt követő napokban.

Aki járt már olyan nagyszabású motoros rendezvényen, mint pl. a Daytona BikeWeek vagy a Sturgis Rally (vagy Európában a Faaker See mellett megrendezett European BikeWeek), az valószínűleg látta, hogy milyen “fekszabadult” ilyenkor a résztvevők hangulata. Ráadásul sokan úgy vesznek részt ezeken a bulikon, hogy még ki sem hűlt a zsebükben a jogosítvány és a motorjaikon is rajta van még a friss árcédula: “bájker lettem, ott kell lennem”.

Nem csoda hát, ha az ilyen bulik környékén megnövekszik a közúti balesetek száma, és nem ritkák a halálos balesetek sem. Persze ezekről a szervezők mélyen hallgatnak, hiszen nem vetne jó fényt a rendezvényükre egy ilyen negatív statisztika.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A telex cikkben idézett 2021-es tanulmány szerint a balesetkben érintett motorosok általában idősebb férfiak, és legtöbbször ők maguk a baleset okozói. Az ilyen bulik hangulatából is következtetni lehet arra, hogy a balesetet okozó motorosok általában valamilyen tudatmódosító szer (alkohol, drog) hatása alatt állnak, és ezért nem uralják megfelelően a járművüket.

Az adatok egyébként nem teljesen egyértelműek, hiszen nem térnek ki arra, hogy a motoros találkozók környékén elhunyt szervdonorok valóban motorkerékpáron, netán személyautóban vagy gyalogosan hunytak-e el. Azért a trend mindenképpen elgondolkodtató.

Címlapkép: ©grispb/123RF.COM

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük