fbpx

Tudnivalók a motoros jogosítványról


A kategóriákról
„M” kategória

Rendszám nélküli moped, segédmotor-kerékpár – max. 50 cm3 vagy max. 4 kW, max. 45 km/h végsebességű – vezetésére jogosít. Már 13,5 évesen elkezdheted a tanfolyamot, három hónappal a születésnapod előtt mehetsz először KRESZ vizsgára. Ha ezt az akadályt sikeresen vetted, akkor elkezdheted a gyakorlati képzést és megcsinálhatod a járműkezelési vizsgát. FORGALMI vizsgát viszont csak 14 évesen tehetsz először. Az „M” kategóriához szükséges egy elsősegély vizsga is.

1. pálya: Kis sebességű manőverezés és iránytartás (Nicky)

„A1” kategória

Ezzel a jogosítvánnyal maximum 125 cm3 és 11 kW-os kétkerekű vezethető. Ha elérted a 15,5 évet, akkor már neki is kezdhetsz a tanfolyamnak és három hónappal a születésnapod előtt tehetsz először KRESZ vizsgát. Gyakorlati vizsgára viszont csak a 16. születésnapodon mehetsz először. Ha még nem rendelkezel semmilyen jogosítvánnyal, akkor szükséges: az orvosi alkalmassági vizsgálat és az elsősegély vizsga is.

2. pálya: Gyors manőverezés (Nicky)

„A korl” kategória („Ak”)

A korlátozott jogosítvány maximum 25 kW vagy 0,16 kW/kg teljesítmény/saját tömeg arányú motorkerékpárra érvényes. Ennél a kategóriánál 17,5 évesen kezdheted el a tanfolyamot, három hónappal a születésnapod előtt futhatsz neki először a KRESZ vizsgának. Ha ez sikeres, akkor mehetsz gyakorlati képzésre, gyakorlati vizsgát viszont csak betöltött 18. éved után tehetsz. Ha még nem rendelkezel semmilyen jogosítvánnyal, akkor szükséges: az orvosi alkalmassági vizsgálat és az elsősegély vizsga.

3. pálya: Intenzív fékezés (Nicky)

„A” kategória

A korlátlan kategóriás jogosítvánnyal már bármekkora teljesítményű motorkerékpárt vezethetsz. Talán mivel külföldön 21 év a nagykorúság határa, 20,5 évesen mehetsz el a motoros tanfolyamra. Három hónappal a 21. születésnapod előtt futhatsz neki először a KRESZ vizsgának. Sikeres vizsga esetén elkezdheted a motoros gyakorlást, de gyakorlati vizsgát csak 21 évesen tehetsz. Ha még nem rendelkezel semmilyen jogosítvánnyal, akkor szükséges: az orvosi alkalmassági vizsgálat és az elsősegély vizsga.

Ajánlom másoknak is

Cseréld a bukósisakodat sapkára!

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán, diplomamunkámat "A Magyarországon kapható motorkerékpármárkák image és a vásárlói attitűdök" címmel írtam. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

5 1 vote
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x