fbpx

Tudnivalók a motoros jogosítványról


Kategória váltás

Ha már van “A1” vagy “A korl” motoros kategóriád és szeretnél nagyobbra váltani, akkor elméleti tanfolyamot és KRESZ vizsgát nem kell tenned (hiszen azonos kategóriában már végigcsináltad egyszer). A kategória váltásnak két lehetősége van:

  • Az “A1” vagy “A korl” jogosítványod 2 évnél régebbi. Ez esetben egyből megcsinálhatod a korlátlan motor jogosítványt. (Pl. 16 évesen megszerezted az “A1” motor kategóriát, így 18 évesen már mehetsz “A” kategóriára.)
  • Ha az “A1” vagy “A korl” motor jogsid még nincs meg 2 éve, akkor csak úgy szerezhető korlátlan „A” kategóriás jogosítvány, ha időközben betöltöd a 21. életéved.
Kezdő vezetői engedély

(48/1997. (VIII. 26.) BM.): „A vezetési jogosultság első alkalommal történő megszerzését igazoló vezetői engedély a kiadásának időpontjától számított két évig kezdő vezetői engedélynek minősül.”

Vagyis életed első megszerzett jogosítványa számít két évig kezdő jogosítványnak. Az „M” kategóriás vezetői engedély ebbe NEM SZÁMÍT bele! Ha a motor jogosítvány lesz az első, akkor amíg kezdő vezetői engedélynek minősül, addig: „A” kategóriára, „A korl” és „A1” alkategóriákra érvényesített bejegyzéssel utas nem szállítható.

A kategóriákat az alábbi táblázat foglalja össze:

Kategória Életkor (év) Motorkerékpár
M 14* max. 50 cm3 vagy max. 4 kW, max. 45 km/h sebesség
A1 16* max. 125 cm3 és 11 kW
A korl 18* max. 25 kW vagy 0,16 kW/kg teljesítmény/saját tömeg arány
A 21* korlátlan

* A táblázatban szereplő életkor betöltése előtt fél évvel már beiratkozhatsz elméleti tanfolyamra, negyed évvel előtte már tehetsz KRESZ vizsgát. Gyakorlati vizsgára leghamarabb csak az előírt életkor betöltése napján mehetsz (kivéve “M” – moped kategória, ott a forgalmi vizsga van korhoz kötve, tehát addig még a járműkezelési vizsgát is megcsinálhatod).

Melyik iskolát válaszd?

Ez már rajtad múlik. Az biztos, hogy a rokonok, barátok, ismerősök ajánlása sokat számít, hiszen tapasztalták már, hogy mennyi pénzért milyen színvonalú szolgáltatást kaptak az adott helyen. Az „olcsó húsnak híg a leve” szólást is érdemes figyelembe venni a döntésnél (a sok „ingyen” dolog nem valószínű, hogy ingyen marad a végén).

Emellett persze függhet attól is a választás, hogy kinek mi számít még. Például mennyire van közel az iskola, milyen gyakran, milyen napokon, melyik napszakban vannak az órák, nő vagy férfi oktatót szeretne-e valaki (vagy mindkettőt), és hogy milyen motorokon oktatnak. Egy biztos: Te választasz, de ha valami nem tetszik, ne „edd meg”! Bármi problémád van, a tanfolyam ideje alatt bármikor válthatsz oktatót, iskolát… a lényeg az, hogy a tanfolyam végére úgy érezd, hogy mindent megtanítottak ami ahhoz kell, hogy a forgalomban egyedül is biztonságosan közlekedj.

Ajánlom másoknak is

Cseréld a bukósisakodat sapkára!

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán, diplomamunkámat "A Magyarországon kapható motorkerékpármárkák image és a vásárlói attitűdök" címmel írtam. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

5 1 vote
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x