MotorokMotoros jogosítvány

Tudnivalók a motoros jogosítványról

Megall2A külföldi példák alapján nálunk is bevezetik majd a fokozatosságot, vagyis a korlátlan „A” kategóriás jogosítvány megszerzésének egyik feltétele lesz egy korábban megszerzett kisebb motoros kategória.

Az EU-hoz való csatlakozás miatt a jogszabályok valószínű változni fognak. Nagyon valószínű, hogy korhatárok is kitolódnak. De vajon mi a helyzet most?

Elérkezett az idő, kéne a motorjogsi. Ha még semmilyen motoros kategóriád nincs, készülj fel rá, hogy sokat kell tanulnod. Először is elméleti tanfolyamot kell végezned és KRESZ vizsgát kell tenned. Nem számít, ha autóra már van jogsid, mert a KRESZ kicsit más a motorosok esetében. Kis hazánkban jelenleg 4 motor jogosítvány kategória létezik, amelyek a kategóriára jelentkező személy betöltött életkora, ill. a vezetni kívánt motorkerékpár egyes műszaki jellemzői alapján vannak elkülönítve.

Ha még nincs semmilyen jogosítványod, szükséged lesz orvosi alkalmassági vizsgálatra is, valamint elsősegély vizsgát is kell tenned. Az orvosi alkalmassági vizsgálatot bármelyik körzeti orvos elvégzi, illetve sok autósiskolánál helyben is megcsinálható. Ha „M” kategóriára jelentkezel, ezt a tortúrát egyelőre megúszod. Az elsősegély vizsgát a Vöröskeresztnél, vagy a motoros iskolában is el tudod intézni. A vizsga NEM tanfolyamköteles, de a felkészülés sokkal könnyebb úgy, hogy gyakorlati példákat is látsz a vizsga előtt.

A sikeres KRESZ vizsga után jöhet a gyakorlat. Először a járműkezelést sajátítod el a tanpályán – ez az, amikor „bójákat kerülgetünk össze-vissza” -, illetve megtanulsz néhány dolgot a motorkerékpár biztonsági ellenőrzésével kapcsolatban. A „bójakerülgetésből” és az ellenőrzésből is kell vizsgázni, ez a járműkezelési vizsga. Ha ez sikeres, akkor mehetsz gyakorolni a forgalomba, amit majd a forgalmi vizsga zár le.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük