fbpx

Török motoros túra egyedül 1. rész: Kellett valami, ami kihívást jelent nekem is

Törökország motoros túra egyedül Kovács Judit Tímea

Bár egyedül motorozni nem mindig jó, és egy hét után már azért szívesen szólna valakihez az ember, megvan ennek is a maga varázsa. Egyfajta teljesítménytúraként is felfogható, ahol az ember csak magára számíthat, és ahol nem kell másoktól függenie.

Világ életemben vonzott a járművek világa, és szerencsére a szakmám is járművekhez köthető. Képes vagyok órákig nyálcsorgatva bámulni egy retro motort éppúgy, mint egy új sportautót.

A motorozást egy lila színű, Marlboro feliratú műanyagmotoron kezdtem még valamikor 1995-ben, és valahogy jobban érdekelt a távirányítós kisautó, mint a Barbie baba… Tizenéves voltam, amikor volt itthon egy Babettánk, de nem nagyon használta senki, én mentem vele pár kört a környező homokos utcákban.

Aztán később – bár jogsim a kanyarban sem volt ekkor még – egy Suzuki Address V100-at, majd később egy Aprilia SR 50-et hajtottam, de talán a műanyagmotorral nagyobb távot tettem meg, mint a másik három géppel együttvéve.

Aztán 2017 márciusában támadt egy remek ötletem, és beiratkoztam az A korlátlanra. Korábban se váltós motorom, se motoros tapasztalatom nem volt, még a hátsó ülésen sem ültem, és azóta is csak háromszor voltam „benzintyúk”. A gyakorlati órákat egy Kawasaki ER-6N nyergében teljesítettem, és 2017 júliusában már le is cserélhettem a vezetői engedélyem, immár a B mellé egy szép nagy A betűvel kiegészítve.

Transalpina - Törökország motoros túra egyedül Kovács Judit Tímea
Transalpina

Mondanom sem kell, a családban és a baráti körömben sem aratott osztatlan sikert az új hobbim. Nem kellett sokat várni az első motorra sem. Amíg a szüleim Erdélyben nyaraltak, egy kedves barátom segített hazahozni az első motoromat, egy itthon elég ritkán előforduló Suzuki GSX-F 400-ast.

Sor 4, viszonylag könnyű, ment mint a golyó, és alig száradt meg a tinta az új jogsimon, máris Vas megyében találtam magam a barátnőmnél Ritánál, hogy bemutassam neki a legújabb szerzeményemet. Természetesen egyedül mentem a Pest megyei Szentmártonkátáról a Vas megyei Bükre.

Abban az évben nem jutott sok a motoros szezonból, de a következő évben elég sokat motoroztunk együtt Ritával, az övé lett a GSX-F hátsó ülése. A Balaton, Ausztria, és a Fertő-tó volt a leggyakoribb úti cél, majd 2019-ben stílust váltottam, és egy Suzuki GSF 600-at vettem. Ebben az évben a barátnőmnek kislánya született (puszi Léna), így ismét egyedül kezdtem el motorozni.

Sok helyen jártam Magyarországon, megjártam többször a Szentmártonkáta-Sarmaság (Erdély) távot, de az első igazi túrám 2019 augusztusában volt, amikor egyedül jártam be Erdélyt, beleértve a Transalpinát, a Transzfogarast, a Békás-szorost, valamint a Gyilkos-tó és a Tordai-hasadék környékét.

 

Lapozz a folytatáshoz!

Irj cikket a Csajok a motoron oldalra!

5 2 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x