fbpx
Hasznos tudnivalókKiemeltMotorokMotorozás

Szerszámkalauz motorosoknak

SzerszámkészletKeveseknek adatik meg a gyári szerszámkészlet, de néha még azzal sem tudjuk orvosolni a felmerült problémát. Összeszedtünk hát néhány olyan szerszámot és kelléket, amit érdemes a motorban tartani.

 

Imbuszkulcs:

imbusz2

Már egész olcsón hozzájuthatunk a kis, zsebben elférő készlethez, ami bicskaszerűen kihajtogatható, vagy kulcskarikára fűzhető. Nem foglal sok helyet, ám nagyon hasznos kis szerszám. Ha mégsem akarsz egy egész készletet magaddal hordani, nézd meg milyen méretű kulcsok szükségesek a motorodhoz, és csak azokat vásárold meg. A darabos vásárlás esetén érdemes olyat választani, melynek egyik vége gömbben végződik.

 

Villáskulcs:

villaskulcsok

Nem kell megijedni, nem a klasszikus értelemben vett kulcskészletet kell magaddal cipelned! Léteznek már szuper, állítható fejű kulcsok, amikkel a motorodban levő összes hatlapfejű csavar húzható és ereszthető. Mielőtt bevásárolnál, vizsgáld meg a motorodat, van-e olyan csavar, aminek tekergetésénél esetleg ellen kell tartanod. Ha találsz ilyen csavart, nem árt két ilyen kulcsot beszerezned, vagy esetleg egy hagyományos villáskulcsot a szükséges méretben.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Crova készlet:

crova

Akár egy racsnis crova készletbe is beruházhatsz, ami ugyan kicsit költségesebb megoldás, de ha helyszűke miatt a sima kulccsal csak nagy küzdelmek árán boldogulnál, jó szolgálatot tehet. A garázsban bőven elfér, nagyobb túrához pedig elég csak a legszükségesebb fejeket bepakolnod.

 

Csavarhúzó:

csavarhuzok

Lapuljon a szerszámosodban legalább egy lapos illetve egy csillagfejű csavarhúzó, aminek feje mágneses. Jó választás a cserélhető fejű változat is, de a mágnesesség itt sem elhanyagolható, hiszen így nem kell keresgélned, hogy hova estek a csavarok, valamint a helyére is könnyebben be tudod vele illeszteni őket.

 

gyertyakulcsGyertyakulcs:

Alapszerszám, pláne ha nem kell lebontanod a fél motorod egy gyertyacsere miatt. A hagyományos mellett léteznek már hajtogatható darabok is, amikkel a trükkösebb helyekhez is könnyebben hozzáférni.

 

szigszalagSzigetelőszalag és gyorskötöző:

Bármi zizeghet, lelazulhat, elengedhet menet közben… Ezek felhasználásának gyakorlatilag csak a képzelet szab határt. Gyorskötözőből érdemes eltérő méterűeket vásárolni. Hasznos lehet rendszám rögzítésre, szigetelésre, de nekünk már volt szerencsénk szigszalaggal szakadt csizmát javítani is egy túra során.

 

Csiszolóvászon alias smirgli:

smirgli

Főleg az elektromos rendszer hibáinak orvoslására használatos, ősi eszköz. Esős menet, hosszú állás, vagy egy kis általános hiszti után is jelentkezhetnek elektromos problémák: egyre halványuló lámpa, gyengélkedő akksi. Mielőtt azonban a legrosszabbra gondolnál és teljesen bepánikolnál, ellenőrizd a hozzáférhető csatlakozókat: akkusarukat, biztosítékokat, stb. és picit dörzsöld meg őket. Nem kell egy egész táblát magaddal hurcolnod, elég csak egy kis darabot vágnod belőle!

Defektjavító szett és multiméter:

multimeter

Míg a defektjavító mindenkinek jól jöhet egy hosszabb, főleg külföldi túrán, a multimétert csak azoknak ajánlom, akik biztosan tudják használni is azt. Nálunk benne van még a csomagban egy kis gázos forrasztó is, de ezt is, csakúgy mint a multimétert, csak biztos kezekbe ajánlom!

 

Tampon:

imbusztampon

A ráadás kellék, ami Sivának hála kitörölhetetlenül beleírta magát a csamos lányok motorszerelési kis könyvébe. Felhasználási területeinek csak a képzelet szab határt. Honosítója a 3. CsaM szülinapra tartva egy tamponnal támasztotta meg a rakoncátlankodó MZ lötyögő aksiját. Na ezután mondják még egyszer azt a pasik, hogy minek annyi női kacatot magunkkal hurcolni… 😉

 

Írd meg kommentben, hogy milyen szerszámokat hordasz magaddal, ha motorozni indulsz! Van esetleg külön csomag kis túrára és nagy túrára?
0
Írd meg kommentben, hogy milyen szerszámokat hordasz magaddal, ha motorozni indulsz! Van esetleg külön csomag kis túrára és nagy túrára?x

5 1 vote
A cikk értékelése

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x