Házi barkácsKiemeltMotorokMotorozás

Mentsd, ami menthető – Roncsolódott menetek javítása

menetjavitas 01Ha szoktál otthon szerelni, akkor biztosan előfordult már veled, hogy egy-egy csavart a kelleténél jobban meghúztál, és ez a mutatvány a kötőelemek gyengébbikét végzetesen érintette. Jól beleszakadt a menet az öntvénybe, vagy épp egy gyengébb acél alkatrészbe.

Jellemzően a csavarok túlélik az ilyen erőltetést, mivel anyagkeménységük nagyobb a számukra kialakított, menetes lyukaknak otthont adó anyagoknál. Sajnos, a legtöbb esetben ezek olyan elemek, melyek cseréje nagyon kellemetlenül érintené a pénztárcádat. Gondolj például egy forgattyúházra, melybe beleszakadt az olajleeresztő csavar, vagy épp az oldaldekliket tartó csavarok furataira, amiket roppant könnyű kinyírni.

Sok esetben a gyújtógyertya menete adja meg magát a hengerfejben. Ha a menet sérült, akár motorozás közben is kilőheti a nyomás a gyertyát, ami sérülést, balesetet okozhat. Ezt a menetet is meg lehet menteni, ha szakértő kezekbe kerül a sérült alkatrész.

Egyik sem kellemes, mert egy könnyed szezon előtti olajcsere hamar zsebbenyúlós lesz, vagy épp pénz hiányában a szezonnak is búcsút kell mondanod. Ne aggódj! Van megoldás. Többféle menetmentő eljárás létezik, amik hozzák a gyári minőséget, sőt, még talán tartósabbak is azoknál.

Kezdjük a legegyszerűbbel. Ha a sérült menetes lyuk olyan helyen van, ahol van elég anyag a környezetében, akkor egészen egyszerűen egy számmal nagyobb menetet kell fúrni a helyére, majd megfelelő csavart, vagy épp menetes perselyt kell készíttetni szakemberrel. Utóbbi esetben az eredeti csavar felhasználható. A rögzített elembe fúrt nagyobb lyuk elég durva beavatkozás, így inkább a perselyezésnél maradj, ha ilyenre kerülne sor.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

menetjavitas 02

Készen is vásárolhatsz ilyen perselyeket, de ha speciális méretűre lenne szükséged, akkor kell egy esztergályos szakit kerítened, aki segít. A perselyeket lehet rögzíteni ragasztással, vagy kialakításuktól függően préseléssel, illetve más, mechanikus megoldással.

menetjavitas 03

Az egy mérettel nagyobb csavar használata ugyan megoldhatja a problémát, de az acél csavar továbbra is egy puha anyagba fog illeszkedni, és félő, hogy később újra megismétlődik a roncsolás. Mivel az egy mérettel nagyobbra fúrás rengeteg anyagveszteséggel jár, a végtelenségig nem lehet növelni a lyukat. Vagy perselyre van szükség, vagy ha kevés az anyag, akkor pedig más megoldás kell.

Léteznek különféle menetjavító készletek, melyekkel egy speciális, rugóhoz hasonlító, a menetek formáinak megfelelő szálprofilú spirálokat lehet beépíteni a sérült helyre. Ezek edzett acélból készülnek, így ha a helyükre kerültek, már nem kell számolni azzal, hogy kiszakadnak a csavar ki- és behajtásakor.

menetjavitas 07

Másik nagy előnyük, hogy a beépítési menetes furat nem egy komplett mérettel nagyobb, mint a nagyobbra fúrás, illetve perselyezés esetén, így sokkal kevesebb anyagveszteséggel jár. Ehhez viszont speciális méretű menetfúrókra van szükség, melyek ára nem csekély, de ha azt vesszük, hogy ezeknek hála nem kell a motoron főelemeket cserélni csillióért, akkor már nem is olyan drága móka a menetjavító.

Azért minden háztartásban, otthoni műhelyben nem éri meg ilyen készleteket tartani. Egy-egy jó szakembert, aki napi szinten alkalmazza, jóval olcsóbb felkeresned egy adott menet javításával, mint készleteket vásárolnod. Ráadásul megvan a veszélye, hogy elrontod az előfúrást, vagy a menetfúrást. Jobb, ha gyakorlott kezekre bízod a műtétet.

menetjavitas 05

Ahhoz, hogy ne kerülj kellemetlen helyzetbe a roncsolódott menetekkel kapcsolatban, érdemes utánanézned az adott csavarok lehúzási nyomatékainak, beszerezni egy egyszerű nyomatékkulcsot, és szinte örökéletű lesz minden menet és csavar, amihez csak hozzányúlsz.

menetjavitas 06

menetjavitas 06

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük