Hírek

Pannónia éve

pannonia tl 250 F2007. május elsején a paksi majálison mutatják be a nagyközönségnek azt a motorkerékpárt, mellyel 2008-ban egy rendkívüli, ízig-vérig magyar vonatkozású túrát kísérel meg két magyar fiatalember.

Céljuk, hogy egy 1967-es évjáratú oldalkocsis Pannónia T5 típusú motorkerékpárral átkeljenek a végtelen Szibérián, és a mongol Góbi homokján, hogy elérjék Pekinget, a XXIX. nyári olimpiai játékok helyszínét. A kalandorok hiszik, hogy az embert és gépet végsőkig próbára tevő küzdelmükkel hitelesen képviselhetik az olimpiai eszmét, és lelkileg segíthetik honfitársainkat az olimpiai küzdelmekben. A helyszínen szeretnének szurkolni a magyar sportolóknak, mindenekelőtt szülővárosuk, Paks olimpikonjainak.

A hazautat is a Pannónia nyergében tervezik megtenni, így az útvonal teljes hossza mintegy 24.000 km-re tehető, melyet négy hónap alatt próbálnak meg teljesíteni. A feladat nehézségét az is mutatja, hogy a Góbit jól ismerő utazók csak négy kerék meghajtású járművel tanácsolják az odautazást, amely jó sok tartalék rugóval, nagy benzin- és vízkészlettel, és feneketlen szerszámos ládával van ellátva.

A magyarok vállalkozása veteránmotoros sporttörténeti jelentőséggel bír, ez idáig a világon senki nem tett meg ekkora távolságot veterán korú Pannóniával, se más magyar gyártmányú motorral. Megkockáztatjuk, más típusú veterán járművel is csak nagyon kevesen.

1998-ban öt angol fiatalember Pekingből Londonba utazott kínai gyártmányú oldalkocsis motorkerékpárokon – útjuk során Magyarországot is érintették, azonban ők akkor Mongóliát nem. Túrájukról a Wild magazin is több rézben beszámolt. Ewan McGregor és Charley Boorman azonban Mongólián is keresztülmotoroztak 2004-ben, igaz, ők nem veterán motorokon, hanem vadonatúj BMW-ken.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Május 1-én az Atomerőmű Sporttelep tekézője előtti füves területen lesz tehát az említett motor kiállítva egy dobogón, mellette ott fog lobogni az olimpiai zászló, és egy ismertető táblán rajta lesz a teljes útvonal rajza is. 2008 tehát több tekintetben is úgy néz ki, hogy a Pannónia éve lesz.

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük