CsajokHírekMotoros csajok

Nők a motoros klubban

A motoros klubok világa általában férfiak által uralt terület, de ez nem jelenti azt, hogy a nőknek nincs helyük benne. A nők szerepe, elnevezése és megkülönböztetése a motoros klubokban függ a klub típusától, a tagok hozzáállásától, a nők motorozási tapasztalatától és a klub saját szabályaitól.

A motoros klubokat általában két nagy csoportra oszthatjuk: az M.C.-kre (Motorcycle Club) és az M.B.T.-kre (motoros baráti társaság). Az M.C.-k a hagyományosabb, szigorúbb és zártabb motoros klubok, amelyeknek saját szabályai, hierarchiája, szimbólumai és területi felosztása van. Az M.B.T.-k a lazább, nyitottabb és szabadabb motoros klubok, amelyeknek nincs vagy kevésbé hangsúlyos a belső rendje, és inkább a közös motorozásra és szórakozásra koncentrálnak.

Az M.C.-kben általában nincs lehetőségük a nőknek, hogy teljes jogú tagok legyenek, mivel ez a férfiak privilégiuma. Ez ügyben szigorúan követik és tiszteletben tartják a nemzetközi szokásokat. A nők az M.C.-kben általában a tagok feleségei, barátnői, testvérei vagy rokonai, akiket a klub elfogad, de nem vesznek részt a klub belső ügyeiben, döntéseiben vagy konfliktusaiban.

A nőket az M.C.-kben különböző képpen nevezik, de gyakoriak az olyan kifejezések, mint a klubfeleség (club wife), a klubcsaj (club girl), a tulajdon (property) vagy a régi hölgy (old lady), benzintyúk. A klubhoz tartozó nők a club colorját nem viselhetik, de megkülönböztethetjük őket a ruházatukról, az M.C. logóját ábrázoló felvarróról vagy pólóról, vagy “supporter” matricáról.

Az M.B.T.-kben (az M.C.-vel ellentétben) van lehetőségük a nőknek, hogy teljes jogú tagok legyenek. Mivel ezek a klubok nem kötődnek annyira a hagyományokhoz, és elfogadóbbak a női motorosok iránt. A nők – amennyiben a tagok így döntenek – az M.B.T.-kben ugyanúgy részt vehetnek a klub életében, programjaiban, ügyeiben és döntéseiben, mint a férfiak, és nincs különbség a tagok között a nem alapján.

Női Motoros klubok

Ha szigorúan vesszük az M.C.-k szabályait, női motoros klub nem létezhet. Azonban Amerikában mégis vannak coloros női motoros klubok, amelyek általában valamelyik nagyobb M.C. támogatását élvezik. Az ilyen női klubokban a tagok képesek rá, hogy adott esetben megvédjék a colorjukat már klubokkal szemben akár fegyverrel vagy valamilyen már módon.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Európában inkább az olyan női motoros szervezetek jellemzőek, amelyek egyfajta sport vagy túraklubként, egyesületként működnek. A tagoknak ezekben a klubokban is viselnek valamiféle megkülönböztető jelzést, egyenpólót, felvarrót, de a logójuk nem hasonlíthat az M.C.-k kerek, háromrészes colorjához.

További információk a témában:

Irj cikket a Csajok a motoron oldalra!

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük