fbpx

Maróti Motorkerékpár-gyűjtemény

maroti motorkerekpar gyujtemeny 3Marótiék neve az elmúlt több mint 20 év alatt fogalommá vált a hazai gépjárműiparban dolgozók, szervizek, az otthoni szerelések szerelmesei és a veterán motorok rajongói körében. Könyvkereskedésükbe belépve a járművek iránt elfogultsággal bíró ember úgy érzi magát, mintha egy igazi tejjel-mézzel folyó Kánaánba érkezett volna.

A polcokon igazi csemegék találhatók a nagy darabszámban gyártott és a ritkább járműtípusok technikai leírásai, szerelési könyvei, és az azokkal kapcsolatos történeti, életrajzi művek kategóriájában egyaránt. A családias hangulat már az első pillanattól kezdve alátámasztja azt, hogy itt minden szívből-lélekből jött létre.

Az 1991-ben indított családi vállalkozás alapkoncepciója egy akkor betöltetlen piaci rés kielégítése céljából született meg. Akkoriban a szerelők, márkaszervizek hadilábon álltak az általuk javítandó gépjárműtípusok pontos műszaki leírásai, illetve szervizdokumentációi terén. Maróti József, és felesége abban látta a jövőt, hogy nyugatról a kis hazai üzletbe hozza a legkülönfélébb dokumentumokat, melyeket később a szerelők bibliaként forgattak, és a német, illetve angol nyelvű leírások ellenére is kincsként kezeltek. Munkásságuk hozzájárult a hazai szervizelés minőségének javulásához, mivel a pontos leírások ismeretében a szerelők sokkal hatékonyabban tudták javítani a meghibásodott járműveket.

A vállalkozás szépen gyarapodott, és Maróti Józsefnek idővel lehetősége nyílt arra, hogy régi, még a nagyszülőktől örökölt szenvedélyének hódolhasson, és a magyar motorkerékpár-gyártás emblematikus darabjait tovább gyűjtse, restaurálja azokat, majd egy csokorba szedve a nagyközönség elé tárja. Ahogy az üzlethelyiség területe gyarapodott, idővel birtokba vették a régi motorkerékpárok a tetőteret, a kisebb helyiségeket, így az irodákba, tárgyalótermekbe is jutott egy-egy míves darab.

A motorkerékpár-gyűjteményt bemutató nyílt napot évente néhány alkalommal tartják, így az érdeklődők a soron következő dátum ismeretében már előre felkészülhetnek az eseményre. Akik még idén meg szeretnék nézni a kiállítást, megtehetik december 7-én, 10:00-kor.

Még több kép a galériában

A nyílt napok mellett vándorkiállítások, és az azok során tartott előadások keretein belül az egész országban lehetőség nyílik iskolák, egyéb érdeklődő szervezetek számára a gyűjtemény és a hozzá kapcsolódó technikatörténeti fordulópontok megismerése.

A budapesti könyvkereskedés emeletén található gyűjtemény iránt érdeklődőket Marótiék nem egyszerűen csak egy helyiségbe tessékelik, hogy egyedül nézegessék végig, hanem más kiállítások számára is követendő módon egy meglehetősen aprólékos, és szinte a legkisebb részleteket is kiterjedő előadással egészítik ki a patinás tárlatot.

Miután Marótiné Koczur Györgyi röviden bemutatta a Maróti Könyvkereskedést, annak 23 éves történetét, férje kíséretében a jelenlévő érdeklődők és a média képviselői a motorkerékpár-gyűjtemény szegletében az erre a célra kialakított területen foglaltak helyet, és egy közel két órás előadás keretében tájékozódhattak a magyarországi motorkerékpár-gyártás múltjáról.

 

A cikknek még nincs vége, lapozz tovább!

 

Irj cikket a Csajok a motoron oldalra!

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán, diplomamunkámat "A Magyarországon kapható motorkerékpármárkák image és a vásárlói attitűdök" címmel írtam. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x