Hírek

Kurultaj 2010

kurultaj 2010 84A bugaci pusztán megidézte őseink szellemét a résztvevő magyarság.

Az augusztus 6-tól 8-ig tartó törzsi találkozón mintegy százharminc-száznegyven ezer ember fordult meg…

„Legyen tűz, égjen a fény a táltosok fiaiért.” (Kormorán) Tűz és fény is volt a magyar szívekben a Kurultajon, melyet a Magyar-Turán Alapítvány, számos hagyományőrző csapat és civil emberek munkájának, adományainak köszönhetünk. Országunk eddigi legnagyobb hagyományőrző rendezvényén a rokon népek küldöttei is tiszteletüket tették. A kazakisztáni Madjar törzs mellett további 12 országból, 24 törzs képviselői vettek részt a Kurultajon.

 

A pusztán, mintha visszamentünk volna az időben, gyönyörű jurták álltak, harci díszbe öltözött férfiak lovagoltak, míg asszonyaik a gyermekekre vigyáztak. No, de azért szép számmal akadtak harcos amazonok is a lovas, az íjász- és lovasíjász csapatokban.

Az Ősök sátrában egy eredeti honfoglalás kori előkelő férfi csontjait állították ki. Ebben az volt a különlegesség, hogy a hiteles antropológiai arcrekonstrukció által a saját ősünk szemeibe nézhettünk bele. Emellett egy szintén honfoglalás kori ősi lovas temetkezéses sírt tekinthettünk meg.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A hatalmas kavalkádban, ahol a hagyományőrzők, a rokon népek küldöttei és a látogatók sétálgattak, árusok tömkelege kínálta portékáit. Volt itt fafaragó, kézműves, festőművész és még sorolhatnám a szebbnél szebb tárgyakat árusítókat… Ami magyar szemnek, szájnak ingere, mind megtalálható volt!

Még több kép a galériában!A küzdőtéren agár és solymász bemutatót tartottak. A lovas- és lovasíjász csapatok is kitettek magukért a közönség legnagyobb örömére. Itt volt a Kassai Lovasíjász Iskola Endzsel törzse és Varga törzse, Kelemen Zsolt lovas csapata, de tiszteletüket tették Lezsák Levente lovasai is.

A zenei kínálat sem volt utolsó, hiszen játszott a Nimród, a Tűzmadár Táltos Dobkör, a Szilaj dobosok, a Regélő Fehér Táltos dobkör, a Tatros és Sziránszki József regös. Vasárnap este pedig a Dobogókő és a Ghymes koncertezett. Emellett bemutatkoztak a kazak, a török, a kirgiz, az ujgur és az üzbég vendégek zenekarai és táncosai.

A Nimród vére zenés táncjátékot és a Teremtő, légy velünk! című rockoperát élvezhették pénteken és szombaton este a látogatók. Természetesen egyik éjszaka sem maradhatott el a legnagyobb sátorban a táncház, ahol együtt táncoltak minden nép fiai és lányai.

A gyalogos bemutatókban a felvidéki Barantacsapat és a Bagatur bolgár hagyományőrző csapat mutatkozott be, majd napközben felvonult a Mehter török katonazenekar.

A seregszemlén bevonultak a Kárpát-medence tájairól és a távolabbról érkező hagyományőrzők, akikhez a rokon népek is csatlakoztak. Ősi szokás szerint szövetséget kötöttek, majd megtörtént a Kurultaj helyszínének felszentelése. Ennek a szövetségnek a megkoronázása volt a vasárnapi szertűz. A hatalmas máglya körül, egy zárt kört alkottak az ott jelenlévő magyarok és rokon népeink küldöttei. A szertartás után meggyújtották a máglyát, majd közös gyűlést tartottunk, ahol bárki elmondhatta az érzéseit, a véleményét a Kurultajjal kapcsolatban. Szinte egyöntetűen, hatalmas üdvrivalgások, kiáltások és dobszó közepette megszavaztuk, hogy 2012. augusztus első hétvégéjén itt, Bugacon újra találkozunk.

A Kurultaj honlapján további információkat olvashattok a múltról, a jelenről és a jövőről.kurultaj 2010 45kurultaj 2010 61kurultaj 2010 55kurultaj 2010 30kurultaj 2010 70kurultaj 2010 08

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük