KiemeltKultúraMotoros film

Hideg, mint a kő – Stone Cold

stone cold 1991 hideg mint a koA kegyetlen motoros bandáról szóló filmben minden játszik, ami kell: szexi csajok, dög motorok és kemény bikerek.

Az alkotást 1991-ben követte el Craig R. Baxley rendező, komoly hangsúlyt fektetve a motoros bulik hangulatáról szóló jelenetekre.

Bár, ezek a megmozdulások inkább a bizarr kategóriába tartoznak, hiszen az itthoni motoros találkozókon nem igen látunk ilyesmiket… Például rögtön egy olyan „játékkal” kezdődnek a bikeres képkockák, hogy az egyik őrült a vállára, majd a fejére tesz egy doboz sört, a másiknak pedig az a feladata, hogy szétlője azt.

Nagyon reklámozhatták akkor a Dixie nevezetű sört, mert állandóan ez a márka mászik az ember képébe.

A motoros arcokat hűen ábrázolták, az egyszer biztos. Csak egy dologgal nem vagyok kibékülve: a főszereplő nyomozóval, aki beépül a bandához… John Huff/John Stone (Brian Bosworth) itt valami kegyetlenül néz ki: a tipikus ’90-es évekbeli „macsó” szétgyúrt testtel és sárga, lenőtt hajjal. Barbie baba biztosan elhagyná érte Kent, de ennyi…

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Stone Cold 1991 2

A hős lovag, Huff nyomozó, aki már a film elején dusterben nyomja, és megmenti egy bolt dolgozóit a csúnya rossz rablóktól, a rendőrség berkein belül „kezelhetetlen fiúcskának” számít, fel is van függesztve három hétre.

Mindeközben, a motoros banda, bár inkább szektának mondják a filmben, a Testvériség egyik tagját 45 év fegyházra ítélik, mert megölt egy egyházi vezetőt. Természetesen, a bajtársainak az a terve, hogy kiszabadítsák. Van itt mindenféle összeesküvés: politikai, maffia, drogkereskedelem, stb.

A szöszi Huff nyomozó, az FBI megbízásából beépül a vad bikerek közé, Stone álnéven, hogy információkat szerezzen, majd pedig, ahogyan lenni szokott, egyszemélyes hadjáratba kezd ellenük.

Hű társa lesz egy kis béna FBI-os fickó, persze a komodói sárkánygyík mellett, ami Stone kedvenc háziállata.

Hideg mint a ko stone cold

Amikor a beépülős jelenetek folytak, és megjelent Stone, a Testvériség egyik klubja előtt a motorján, és megláttam a bőrkabátot, ami rajta volt, komolyan hahotáztam. Olyan volt, mintha vállpárna lett volna benne és persze agyoncicomázott az egész. Mindegyik motoroson normálisan állt a kabát, de rajta nem…

Rögtön belopta magát az egyik kis csicska, Tökös szívébe, akit megmentett a kocsmai verekedés során. Viszont, Penge (a Testvériség fejének, Chains-nek az egyik jobb keze) szimata nem csalt már elsőre sem, mert rossz megérzései voltak Stone-al kapcsolatban.

Miután megtörtént a „belépő váltás” a Testvériséghez, Stone találkozhatott Chains-el (Lance Henriksen), aki persze a vége felé már minden üzletbe bevette főhősünket.

Szerelem dolgában sem állt azért rosszul, ugyanis elnyerte Chains excsajának, Nancy-nek a szívét…

brian bosworth stone cold 1991

Ami még számomra „nem semmi” jelenet volt, az Penge temetése – akit persze jó nyomozónk tesz el láb alól, mert rájön arra, ki is Stone valójában. Tehát, szépen ráültették a hullát egy motorra, és mint a régi időkben, felgyújtották, hogy a lelke a Valhallába szálljon… Persze, őrült bulit csaptak a temetés tiszteletére.

Chains kezd egyre fékevesztettebb lenni, boldog-boldogtalant kinyír a célja érdekében. Ezért sem mer Nancy lelépni, hiszen „Isten megbocsát, a Testvériség soha.”

A nőket úgy cserélgetik, mint a sörös üvegeket, hiszen azért nem szól Chains, hogy Nancy és Stone kezd összemelegedni.

A film vége felé, amikor kezdenek kibontakozni az események és a vége felé járunk a dolgoknak, hatalmas felismerésben volt részem. Nem láttam a fától az erdőt: Chains, megborotválkozva és levágott hajjal nem más, mint Bishop, az Alien filmekből. Mivel az Alien-sorozat a kedvenceim közé tartozik, csak lestem, hogy nem ismertem fel Lance Henriksent bajusszal és hosszú hajjal… Jót nevettem magamon. (Pedig a film elején ott szerepel a neve, de nem „láttam” meg először…)

Stone erőltetettsége ellenére, simán megnézhető kis film, sok ismerős arccal és jó motorokkal.


 

Elkezdtük összegyűjteni a motoros filmeket egy Motoros Film Adatbázisba. Ha ismersz olyan filmet, ami nem szerepel sem a filmes rovatunkban, sem az adatbázisban (utóbbi még feltöltés alatt), küldd el emailben, amit tudsz róla.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Kattints ide: Motoros Film Adatbázis

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük