HírekMotorbemutatóMotorok

Ezüst Eső – Yamaha RD 125 átalakítás

videk ezust eso yamaha rd 125 05Az Omega egyik – számomra kedvenc – száma az Ezüst Eső. Kissé letargikus, talán azért is tetszik annyira. Mint ahogy ez a gép is szomorú pillanatok alatt született, remélhetőleg nem nyomja majd rá ez bélyegét a megbízhatóságra.

Nem az első eset, hogy munkadíjként egy hiányos, papírmentes gépet kapok és nem tudom alkatrészként eladni. Egy Jawa Twin Sport javításáért kaptam egy öreg Yamaha RD 125-öst, aminek csak a hiányos blokkját és pár apróságot tudtam elpasszolni, a többi a nyakamon maradt.

A váz alkalmasnak tűnt egy átalakítás után valami 50-es blokk hordozására. Korábbi jó tapasztalataim alapján Simson blokkra kezdtem vadászni. Közben összeállt a koncepció: minél olcsóbban kischoppert készíteni!

A váz kiegészítései, a kormány, a pedálok 1/2 ”-os gázcsőből készültek, elnyelte a teljes 6 m-es szálat. A váznak csak a középső főtartója maradt a villanyakkal, hátsó lengővillával és a darabjait is felhasználtam, pl. az ülés alatti hosszfőtartónál, a hátsó rugós-tag felső felfogatásánál.

videk ezust eso yamaha rd 125 01Nehézséget okozott, hogy a Yamaha és a Simson blokkok kihajtása ellentétes oldalon van, így a hátsó villa megfordítása után a fékkitámasztón is el kellett gondolkozzak. Kevés új alkatrészt építettem be, a legtöbb elfekvőben lévő cucc volt, csak a lánc, tanksapka, légszűrő, első gumi, fékvezeték, gázbovden új.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Az eredeti Yamahából a váz középrész, a villa alsószárak, kormánykiflik, markolatok, karok, konzolok, hátsó lengővilla, kerekek, sárvédők, hátsó rugóstagok, oldalsztender maradtak. Az első lámpa Verhovina, a hátsó Pannonia T5, a tank pedálos Simson, a villaszárak, a kipufogó és a blokk S50-es Simson tartozékai voltak valaha.

videk ezust eso yamaha rd 125 13A kárpitozást Maci barátommal közösen végeztük, a váz hegesztése Kustyán Attila munkája. Külön köszönet Kurucz Jácintnak a fényezésért. A csapágyazást a vágatlan kormány-nyaknál módosítottam. Rám jellemzően alulra kúpgörgős csapágy került beépítésre, ez tuti még három másik motort is kiszolgál.

Vidék

Üdv, Szeva! Vidék vagyok Kaposfőről, de 11 évig Győrben éltem, ott nagyon aktívan építettem motorokat. Elsősorban Jawákkal és CZ-kkel foglalkoztam, de sokféle vas fordult meg a kezeim közt. Jelenleg 50-esekkel dolgozom, csekély szabadidőmben, mert amúgy tanár, kétgyerekes apuka és falusi vagyok. Széles utat, balesetmentes motorozást!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük