EseményekHírekMotorverseny

Celina Liebmann győzelmet aratott az első FIM Női Speedway Gold Trophy-n

Celina Liebmann újabb bejegyzést tett a sportág történelemkönyvébe, amikor győztesként száguldott át a célvonalon az első FIM Women’s Speedway Gold Trophy (WSGT) versenyen a németországi Teterowban az elmúlt hétvégén.

A huszonhárom éves versenyző, akit a hazai szurkolók a makulátlan Bergring Arénában buzdítottak, mind a négy előfutamát megnyerte, és amikor a nagydöntőt az első kanyarban történt baleset miatt piros zászlóval leintették, és nem indították újra, maximális pontszáma biztosította számára a dobogó legfelső fokát és a Women Speedway Gold Trophy (WSGT) címet.

Miután Liebmann már történelmet írt, mint az első nő, aki a FIM Speedway U21-es világbajnokság (SGP2) versenyén indult, és az első nő, aki Nagy-Britanniában és Lengyelországban klubokhoz szerződött, győzelme megalapozta hírnevét, mint a világ leggyorsabb női speedway versenyzője.

“Nagyon hálás és boldog vagyok, hogy miénk a FIM Women’s Speedway Gold Trophy” – mondta Liebmann. – “Nagyon büszke vagyok, hogy ismét nyertem és történelmet írtam. Soha nem voltam még ennyire ideges, de most már a Hold felett vagyok.”

A női versenyzés szempontjából mérföldkőnek számító esemény, amely egy nappal a pályán csütörtökön és pénteken megrendezett harmadik FIM Női Speedway Akadémia (WSA) után következett, a WSGT csak egy a FIM Pályaversenyzési Bizottsága (CCP) és a FIM Női Bizottsága (CFM) közötti folyamatos együttműködésből eredő kezdeményezések közül, amelynek célja a nemek közötti befogadás elősegítése és a sokszínűség ösztönzése.

A hat országból és három kontinensről érkező versenyzők által megmérettetett mind a tizenegy versenyző részt vett a WSA-n, ahol az amerikai négyszeres FIM Speedway Grand Prix világbajnok Greg Hancock és Glen Phillips, a FIM hosszúpályás versenyigazgatója oktatta őket.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book
FIM Women’s Speedway Gold Trophy Celina Liebmann

Az előfutam egyik favoritjaként induló Liebmann a nyitófutamban legyőzte honfitársát, Jenny Apfelbecket és a többszörös brit női bajnokot, Katie Gordont, miután az ausztrál Anika Loftus legyőzte a holland Nynke Sijbesmát, az argentin Micaela Bazant és a brit Rachel Hellowellt.

A német Hannah Grunwald is győzelemmel kezdte az estét a magányos francia Audrey Dupuy előtt, de az előfutamok második blokkja után már csak Liebmann maradt maximális pontszámmal, mivel előbb Sijbesma, majd Hellowell is győzelemre állt, de Grunwald csak egy pontot tett még hozzá, Loftus pedig nem szerzett pontot.

Liebmann és Sijbesma is győzött a harmadik előfutamban, és mivel Hellowell is újabb győzelmet aratott, Apfelbeck pedig a harmadik második helyét szerezte meg, így a nagydöntőbe jutásért már csak az utolsó futamblokkot kellett teljesíteni.

Liebmann megtartva lendületét, a Heat futamokat tisztán teljesítette, és ezzel kétpontos előnyre tett szert az élen, miután legyőzte Sijbesmát. Két diszkvalifikációt és egy pont nélkülit követően a német Mascha Schwend az utolsó futam megnyerésével megmutatta, hogy mire képes, de Hellowell reményei a nagydöntőbe jutásra az utolsó futamában véget értek.

FIM Women’s Speedway Gold Trophy Végeredmény

Mivel a legjobb négy közé kerülés volt a tét, a huszonkilenc éves versenyzőnek egy jó eredményre volt szüksége, de utolsónak ért haza, miután a német Patricia Erhart vigaszági győzelmet aratott Loftus és Apfelbeck előtt, akik mindketten elég pontot gyűjtöttek ahhoz, hogy a szalagok mögött foglalják el helyüket az esti döntő futamra.

A nagydöntőben történt első kanyaros baleset után úgy döntöttek, hogy nem tartanak ismétlést, és a végső helyezéseket az előfutamok utáni pontszámok alapján állapították meg, ami Liebmann egyértelmű és megérdemelt győzelmét hozta Sijbesma és Loftus előtt.

Forrás, Fotó: Jesper Veldhuizen

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük