HírekKultúraMotoros film

Easy Rider – Szelíd motorosok

easy rider 4Az 1969-ben készült film mára kultusszá vált mind a motorosok, mind a hippik körében. Meghatározó időszak volt ez mindkét világban.

De ahogyan az alkotás is mutatja, nem állt távol egymástól a kettő. A kitaszítottság és a drog mámora szoros összekötő kapocs volt. A bikerek és a hippik sem számítottak a jól fésült társadalom kedvelt alakjainak. Ez a momentum köszön vissza erőteljesen a filmben, hiszen az örök ellentét az alapja.

A sztori két főszereplője Wyatt, alias Captain America (Peter Fonda) és Billy (Dennis Hopper), lezavarnak egy jó kis drogüzletet, majd a pénzzel a tankban elindulnak Los Angelesből New Orleans-ba. Itt visszautalnék a Me and Will című filmre. Most értettem meg, hogy a sokat emlegetett L.A., az Los Angelest jelenti, ugyanis a két főszereplő hölgy is innen indul útjára. Na, és persze még számos jelenet hajaz az Easy Riderre.

De, a Faterok motoron című vígjáték egyik ominózus jelenetét is a Szelíd motorosok ihlette, amikor indulás előtt eldobják az óráikat. Nincs idő, nincs gond!

No, visszatérve Wyatthez és Billyhez, hosszú útjuk során kikötnek egy hippi táborban, majd egy kisvárosban, ahol lecsukják őket. Itt szegődik társukul a lecsúszott, alkoholista ügyvéd, George (Jack Nicolson), akivel átélik, milyen az, amikor egy egész város ellenük van.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A film legérdekesebb jelenete, a temetős rész, amikor Wyatt és Billy két nő társaságában – akiket a kupiban szereztek – beszívva hallucinálnak. Na, erről azt olvastam, hogy Antonioni Zabriskie Pointjának a vonatkozó képsorával egyetemben, az ellenkultúra egyik emblémája lett. Szóval így nézett ki az amerikai álom 1969-ben, egy egészen másik oldalról bemutatva…

Az a motívum, és persze örök érvényű igazság, miszerint a vándort szívesen látják az egyszerű, normális emberek, itt is megjelenik. Hiszen, a lenyalt hajú, sima képű amerikaiak, és tipikusan jó kislány kinézetű lányaik, asszonyaik lenézték, megvetették azt, aki „más” volt. Nem hogy enni, inni és szállást adtak volna nekik… Inkább megölték volna mindegy szálig őket!Persze, azt meg kell jegyezni, hogy a hölgyek azért szívesen elmentek volna egy körre motorozni, sőt többre is… Ellenben, a hippik, akik drog-gőzös világukban éltek, és gondolkodtak az értelmén, valamint a nagy hajú, ezres szakállú motorosok magasról tettek a „jól nevelt” honfitársaikra.

Érdekes még a szereplőkkel kapcsolatban, hogy aki egyszer motoros filmben játszott, azt utána megtaláljuk a hasonló alkotásokban. Peter Fonda játszotta a Szellemlovasban magát az Ördögöt. Dennis Hopper pedig a Hell Ride című filmben Eddie Zerot, a Victors MC tagját.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Kattints ide: Motoros Film Adatbázis

Rácz Edina

A tanítóképző főiskola elvégzése és a Nők Lapjánál töltött gyakornoki év után 2010-2019 között volt a Csajokamotoron.hu újságírója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük