HírekMotorokMotorozás

Az alkohol öl, butít és a motorodnak se jó – 5 dolog, amellyel kivédheted az E10 káros hatásait

e10 ovintezkedesek 01A média már hetek óta az E10 üzemanyag keltette rémhírektől hangos. Itt a világvége: Legjobb, ha átülsz egy elektromos motorra. Na jó! Nem eszik olyan forrón a kását. Mindenre van megoldás, így neked sem kell a motorodat idő előtt eltemetned.

Ha a korábban bevezetett E5-ös üzemanyaggal a motorod nem produkált furcsa dolgokat, akkor nyugodt lehetsz, hogy nagy meglepetések nem várnak rád, bár az elővigyázatosság soha nem árt. Abban az esetben, ha némi üzemzavart azért okozott, akkor fel kell készülnöd arra, hogy a hibajelenségek gyakoribbak lesznek a megduplázott alkoholtartalom miatt. Lássuk, hogy milyen óvintézkedésekkel előzheted meg a bajt.

1. Alkalmasság kiderítése

Első lépésben szerezz be információkat a gyártótól, forgalmazót azzal kapcsolatban, hogy motorod E10 kompatibilis-e. Minél régebbi a géped, annál biztosabb, hogy nincs felkészítve arra, hogy alkoholtartalmú üzemanyaggal üzemeljen. A gumi, fém és műanyag alkatrészek, melyek működés közben érintkeznek az alkoholos üzemanyaggal, hamar felmondják a szolgálatot, és a javítás zsebbenyúlós lesz, ami szinte biztos.

2. A rendszer frissítése

Ha motorod alkalmas az E10 használatára, akkor sem biztos, hogy nem kell működési zavarokra, csökkent teljesítménye, vagy épp többletfogyasztással számolnod. A modern üzemanyag befecskendező rendszerek jobb esetben követni tudják a megváltozott összetételű üzemanyag miatt létrejött működési eltéréseket és az ahhoz való legoptimálisabb beállításokkal támogatják küszöbölik ki azokat. Ha ez nem történik meg automatikusan, akkor fel kell keresned egy szervizt, hogy átprogramozzák a rendszert.

3. Hozzáadott gondoskodás

Választhatod azt is, hogy minden tankolás alkalmával olyan üzemanyagminőség-növelő adalékot öntesz a benzinbe, mely ellensúlyozza az alkoholtartalom hátrányait. Kicsit macerás ugyan, de viszonylag egyszerűen kivitelezhető. A hosszú ideg használaton kívül lévő, teletankolt motorodba mindenképp öntened kell benzinstabilizáló adalékot, hogy a szezon kezdetekor ne egy teljes szétszedéssel fogadd a tavaszi napsütést.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Mától új üzemanyag-jelölő címkék a benzinkutakon

Az alkohol hamar elillan, így kvázi megromlik a benzin az állásban. Ezzel a kellemetlen tünettel csak ilyen adalékokkal veheted fel a harcot. A szezonban persze ezzel nem kell küzdened, mert folyamatosan felhasználod a benzint. Nem áll hetekig, hónapokig.

4. Az üzemanyagrendszer korszerűsítése

Ha régi, kb. 20 évnél idősebb motorod van, melyet nagyon óvsz és lehetőséges is van rá, akkor kicserélhetsz rajta minden olyan alkatrészt alkoholtűrőre, amit az E10 kinyírhatna, és tiszta ezután már szívvel itathatod vele a paripád úgy, hogy nem lesz semmi baja tőle.

5. E10 elhagyása

Létezik még egy megoldás, amivel elkerülheted, hogy az alkohol ne egye ki a motorod máját. Ez rém egyszerű, de drágább. Egyszerűen ne tankolj E10-et. A jellemzően 30-40 forinttal drágább prémium üzemanyagokban is van ugyan alkohol, de nem zavaró mértékben. Egyéb szempontokból is jobb a motorodnak, csak épp a pénztárcád nem örül majd neki.

Az, hogy melyik megoldást választod, az rajtad múlik. Mindenképp kell lépned valamit az ügyben, mert csak úgy magától nem fog a motorod alkalmazkodni. Ha pedig mindenféle óvintézkedés nélkül is bírja a piát, akkor te vagy a szerencse fia. A motorod meg egy alkoholista.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük