EseményekMotorverseny

Új királya van a homok birodalmának – Célba ért a Dakar 2020

dakar 2020 finish 01Öröm és boldogság. Öröm és boldogság? Nem egészen. Bár mindenki, aki a Dakaron célba ér, – legyen a helyezése bármilyen – szerencsésnek érezheti magát, de akadnak sajnos olyanok, akik ezt nem érhették meg.

A Dakar rally történelmének 29. halálos áldozatát a szaúdi sivatagban érte utol a végzete. Paulo Gonçalves a szombati pihenőnapot követő, reményekkel teli folytatás első napján hatalmasat bukott, és annak ellenére sem tudták megmenteni az életét, hogy az újraélesztési próbálkozások után azonnal mentőhelikopterrel kórházba vitték.

A portugál versenyző nagyon jól teljesített a korábbi Dakarokon. 2015-ben egészen a második helyezésig küzdötte fel magát. 13 alkalommal állt a starthoz, és a legtöbbször az első tíz helyezett között ért célba. Versenyzőtársai megdöbbentek halálhírén, és egy emberként gyászolták a 40 évesen elhunyt versenyzőt. Nyugodjon békében.

A Dakar szerencsére nem csak szomorú meglepetésekkel volt tele. A Szaúd-Arába sivatagaiban folyt versenyen új király született az amerikai Ricky Brabec személyében. Hogy a meglepetések sora folytatódjon, Brabec saját győzelmével a motorkerékpár-gyártók közti versenyben is szerepet játszott. A Honda nyergében versenyző amerikai a sokáig egyeduralkodó KTM és Husquarna után a japán márkát is célba juttatta.

Ricky Brabec továbbá az első amerikai Dakar győztes lett, mivel korábban a motoros kategóriában egy honfitársa sem került a dobogó csúcsára, melyet a második helyezett Pablo Quintanilla és a harmadikként végzett Toby Price-al oszthatott meg.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A legkeményebb csaj, Laia Sanz idén némileg visszaesett az összesített mezőnyben, de a megszerzett 18. hellyel sincs mit szégyenkeznie. Mirjam Pol is büszkén tudhatja magáénak a 41. pozíciót. Azok is nyertesek, akik egyáltalán eljutottak a célig. Így a kiesett Kristen Landman után Taye Perry 77., Sara Garcia pedig 86. helyen végzett.

Gyenes Emánuel a 29. helyen végzett úgy, hogy közben ő lett az első a műszaki segítség nélkül induló motorosok között. Saghmeister Gábor jócskán elmaradva, 90. befutóként ért célba.

A navigációs nehézségek, az embert és gépet egyaránt próbára tevő sivatag a szaúdi versenyen sem könnyítette meg azoknak a dolgát, akik idén is célba akartak érni. Az újdonságként, ezúttal Szaúd-Arábiában megrendezett Dakar valószínűleg a jövőben is vissza fog térni az idei helyszínekre, de akkor már talán mindenki tapasztaltabban, a helyi sajátosságokat ismerősként fogadva vág neki annak, hogy újra meghódítsa a homok birodalmát.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük