HírekMotorokMotorozás

Mától új üzemanyag-jelölő címkék a benzinkutakon

Október 12-től, minden EU-s tagországban, Európai uniós irányelv írja elő, az egységes üzemanyag-jelölő címkék bevezetését, de a magyaroknak jó hír, hogy megmaradnak a benzinkutakon az üzemanyagok megszokott helyi jelölései.

Az MTI információi szerint, az uniós irányelv alapján elkészített címkék, egységes méretűek és formátumúak – így segítve a tájékozódást a benzinkutakon az Európai Unió összes tagországában.

Mindemellett, kötelező lesz a címkék alkalmazása, a 2018. október 12. után forgalomba hozott vagy nyilvántartásba vett új járműveknél – a jelölés az üzemanyag-tanksapka közvetlen közelében lesz található.

A címke egyszerű vizuális eszköz, amely segítséget nyújt az autósoknak, hogy helyesen válasszák ki az üzemanyagot a járművükbe. A fogyasztó, a járművön található címkét össze tudja majd vetni a töltőállomás kútoszlopainak és töltőpisztolyainak jelölésével.

A részletek szabályozása nemzeti hatáskörbe tartozik, a magyar jogszabály a napokban jelenik meg – közölte Grád Ottó Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára csütörtökön az MTI-nek.

A MÁSZ főtitkára többek között azt is hangsúlyozta: vannak olyan, elsősorban nemzetközi láncokhoz tartozó benzinkutak, ahol már megkezdték a jelölések kihelyezését, a szövetséghez tartozó többi társaságnál, illetve töltőállomáson ez folyamatosan történik majd, és rövid időn belül mindenhol kint lesznek a címkék.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Mit jelentenek a jelölések?

A benzint a kör, a gázolajat a négyzet, az üzemanyag gázokat pedig a rombusz formájú matrica jelöli. A Magyarországon kapható benzinfajtáknál egységesen az E5 jelölést alkalmazzák. Az E az etanol rövidítése, az E5 pedig azt jelzi, hogy az üzemanyag legfeljebb 5 százalék etanolt tartalmaz, az országban jelenleg csak ilyen benzin típusú üzemanyagot forgalmaznak.

A dízelt a B7 matrica jelöli. A szakértő szerint Magyarországon ez eleinte okozhat félreértéseket, de a megszokott jelölések segíteni fognak a tájékozódásban. A B betűs jelölés a bio-komponens tartalomra utal.

Ezek az új jelölések, hogy el ne tévedj:

E5 : benzin, amelynek alkoholtartalma 5% etanol,
E10 : benzin 10%-os etanolos alkohollal,
E85 : 85%-os alkoholtartalmú etanol,
B7 : dízel, amelynek biodízeltartalma 7%
B10 : dízel, amelynek biodízeltartalma 10%
XTL : teljesen szintetikus dízelolaj, amely nem a nyersolaj finomításából származik
CNG : metán autókhoz
H2: hidrogén
PB-gáz: PB-gáz
LNG: folyékony metán

Az egységes európai üzemanyag-jelölő címkék plusz információt jelentenek, amelyek minden európai uniós országban egyértelműek – emelte ki Grád Ottó.
Az EGT-országokban, Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában, valamint Macedóniában, Szerbiában, Svájcban és Törökországban szintén alkalmazzák a jelöléseket.

Az Egyesült Királyság maga dönt arról, hogy az EU szabályait hogyan alkalmazza a Brexit után, de a gyártósorokon az új járművekre felhelyezik a címkéket, tehát az Egyesült Királyság piacára belépő járművek is rendelkezni fognak a címkékkel. Ezért feltételezhető, hogy az Egyesült Királyságban is minden töltőállomás használja majd a címkéket.

Amennyiben több információt szeretnél, az alábbi linken található uniós kiadványban mindent megtalálsz!

Forrás: MTI, hvg.hu
Fotó: petroleum.hu

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Rácz Edina

A tanítóképző főiskola elvégzése és a Nők Lapjánál töltött gyakornoki év után 2010-2019 között volt a Csajokamotoron.hu újságírója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük