KiemeltMotorokMotorozás

5+1 dolog, amivel csökkentheted a motorkerékpárod fogyasztását

5 dolog, amivel csökkentheted a motorkerékpárod fogyasztásátAmellett, hogy a motoroszás szuper kikapcsolódás és szabadidős tevékenység is, tagadhatatlan, hogy nagy előnye a személyautóval szemben a sokkal kedvezőbb fogyasztása is. Ha kimondottan ingázásra keresünk járművet, egy modern 250 köbcentis robogó jó választás lehet, hiszen akár már 3 liter benzinnel elketyeg 100 kilométeren. De vajon hogyan tudnánk még a benzinen spórolni?

[wpdiscuz-feedback id=”jqkpazy0n6″ question=”Neked mi volt a legalacsonyabb fogyasztás, amit sikerült elérned a motorodon? És milyen motorod van? ” opened=”0″]Neked mi volt a legalacsonyabb fogyasztás, amit sikerült elérned a motorodon? És milyen motorod van? [/wpdiscuz-feedback]

Az elektromos motorokon kívül nincs más olyan jármű, amivel olyan olcsón közlekedhetnénk városban vagy városon kívül, mint egy robogóval vagy motorkerékpárral (nem, az elektromos rollert most nem számítjuk), de ha nem szeretnénk megállni a 250 köbcentis kategóriánál, azért van rá lehetőség, hogy így is csökkentsünk a motorunk fogyasztásán.

Lássuk, mi az az 5 módszer, amivel kimaxolhatod a megtett kilométerek számát egy tank benzin elfogyasztása során!

1. Tartsd karban a motorodat!

9+1 karbantartási tipp, hogy motorod sokáig róhassa a kilométereket

A legfontosabb dolog, amit tehetsz a motorkerékpárod üzemanyag-fogyasztásának csökkentése érdekében, hogy gondoskodsz arról, hogy a motorod csúcsformában legyen. Ez azzal kezdődik, hogy a megfelelő karbantartási ciklus szerint gondoskodsz róla.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book
 • Fontos a rendszeres olajcsere a megadott időközönként, és az is, hogy a megfelelő minőségű olajat használd.
 • A levegő- és üzemanyagszűrőket szintén rendszeresen cserélni kell, és ha poros környezetben vagy terepen használod rendszeresen, akkor akár gyakrabban is érdemes cserélni őket.
 • Ellenőrizd rendszeresen a szelephézagokat és a gyújtógyertyák hézagait is.

Ha ezeket redszeresen megteszed, akár 10%-kal javíthatod a motor hatékonyságát.

2. Változtass a vezetési stílusodon!

 • Nem kell, hogy minden utazás egy versenyfutás legyen piros lámpától piros lámpáig. Ha egyenletesen tempóban vezetsz és viszonylag alacsonyan tartod a fordulatszámot, az növeli az üzemanyag-takarékosságot. Csak akkor kapcsolj vissza, ha tényleg szükség van rá, és kerüld a motor felesleges felpörgetését.
 • Az aerodinamika javíthatja az üzemanyag-hatékonyságot. Például egy zárt sisak hatékonyabb ebből a szempontból, mint egy jet sisak, és a felesleges nyeregtáskák eltávolítása is csökkenti a légellenállást. A hatalmas plexi szintén tolja maga előtt a levegőt.
 • A sebesség növekedésével a légellenállás exponenciálisan nő. 65 km/óránál a légellenállás fele akkora, mint 100 km/óránál, ezért lassíts, amikor csak tudsz.
 • Még az is számít, hogy milyen gyakran motorozol, és ez befolyásolja az üzemanyag-fogyasztásodat. Több rövid út csaknem kétszer annyi üzemanyagot fogyaszt, mint egy hosszabb út, mivel a motornak minden alkalommal újra be kell melegednie. Ha több elintéznivalód van, és csökkenteni szeretnéd az üzemanyagköltséget, intézd el a programokat egy út alatt.

3. Figyelj a súlyodra!

A motorkerékpár legfeljebb két ember szállítására alkalmas. Ne terheld a motort azzal, hogy felesleges tárgyakat vagy nem biztonságos számú utas viszel rajta. Elgondolkodhatsz azon, hogy csökkented a naponta magaddal vitt rakományt, vagy esetleg a motorkerékpár néhány nehezebb alkatrészét újabb, könnyebb változatra cseréled.

A strandon ciki, a motoron kényelmetlen – A télen felszedett kilók, és a motoros ruhák viszonya

A saját súlyod is nagyban befolyásolja az üzemanyag-fogyasztást, ezért ha van némi súlyfelesleg rajtad, már csak ezért is megérheti az életmódváltás!

4. Változtass a tankolási szokásaidon!

Az üzemanyagon való spórolás során ellentmondásosnak tűnhet, de a magasabb minőségű üzemanyag választása végső soron üzemanyag-megtakarítást eredményezhet. A rossz üzemanyag egy rémálom a motorod számára, ami szeleppangáshoz, motorkopogáshoz és elgörbült szelepekhez vezet. A karburátor eltömődhet iszappal, ami csökkenti az üzemanyag-felhasználás hatékonyságát, és drága javításokat tesz szükségessé.

Mit tankoljak a motoromba, 95-ös vagy 100-as benzint?

Ne töltsd túl a tankot! A legtöbb benzinpumpa lekapcsol, amikor elérte a megfelelő üzemanyagszintet, és ha túl sok üzemanyagot próbálsz a tartályba tölteni, az problémákat okozhat. A benzinnek tágulnia kell a tartályban. Ha nem hagysz helyet a tágulásnak, akkor az üzemanyag-felhasználás romlik, más motorokon kifolyik a felesleges benzin a túlfolyón keresztül, ami szintén pazarlás.

Ha van rá lehetőséged, reggel vagy hidegben töltsd fel a motorkerékpárt benzinnel, mivel ilyenkor az üzemanyag jobban lecsapódik, ami egy kis lökést ad a motornak is.

5. Ellenőrizd a gumiabroncsokat!

Tartsd a gumiabroncsokat a megfelelő nyomáson. Ha a guminyomás alacsony, a gumiabroncsok nagyobb felületen érintkeznek az aszfalttal, ami növeli a légellenállást és ez rontja az üzemanyag-felhasználást. Ha viszont túlságosan keményre vannak fújva a gumiabroncsok, akkor durva lesz a vezetési élmény, és ez gyorsabb gumikopást eredményez.

A láthatatlan alkatrész – Amit a guminyomásról tudni érdemes

Ne feledd, hogy a hőmérséklet változásával a gumiabroncsok nyomása is változik, ezért rendszeresen ellenőrizd a gumiabroncsok nyomását.

+1 Tedd üresbe!

Automata motoroknál nem alkalmazható ez a módszer, de én ismertem valakit, aki lejtőn mindig üresbe kapcsolt, és gurult a motorral, hogy spóroljon a benzinen. Saját tapasztalatom nincs róla, hogy mennyivel fogyaszt így kevesebbet a motor, de biztos nem csinálta volna, ha nem éri meg. Ellenben szerintem ez a módszer eláég balesetveszélyes, mert időnként jól jön az a motorfék is.

 

[wpdiscuz-feedback id=”an0ud8xr8f” question=”Nekem van még valami praktikád a benzinspórolásra?” opened=”0″]Nekem van még valami praktikád a benzinspórolásra? [/wpdiscuz-feedback]A nem motorozás most nem opció.

Címlapkép: fxquadro

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

One thought on “5+1 dolog, amivel csökkentheted a motorkerékpárod fogyasztását

 • A 4. Pontban említett fogyasztás csökkenő praktikával kapcsolatban lenne néhány kiigazítani való.
  Rossz minőségű üzemanyagon benzinkútnál tankolni nagyon nehéz, szinte sehol nem árulnak ilyet. 
  Semmiképp sem lesz szepeppangás a motorban, nem nincs is ilyen meghibásodása, szelep görbülés az lehetséges de nem üzemanyag miatt. 
  5. Pontban a lapos gumi nem a légellenállást növeli hanem a gördülésiellenállást. 
  +1 Pont Egy injetoros gép motorfék üzemben elzárja az üzemanyagot teljesen. Motorfékezz jó sokat keveset használd az üzemi féket és csökken a fogyasztás. 

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük