HírekMotorokMotorozás

9+1 karbantartási tipp, hogy motorod sokáig róhassa a kilométereket

motorkerékpár karbantartás

Bár feleannyi kerekük van, a motorok karbantartása mégis számos dologban megegyezik az autókéval. A rendszeres karbantartás kiemelten fontos a jármű élettartamának maximalizálása és a problémák minimalizálása érdekében.

Bár karbantartási tippjeink segítenek megőrizni motorod épségét, ügyelj arra, hogy rendszeresen nézesd át profi szerelővel is. Fontos, hogy ne csak motorod, de a saját épségedre is odafigyelj! Nézz körül motoros ruházataink és védőfelszereléseink között, és találd meg a neked megfelelőt a legjobb áron.

1) Tudj meg minél többet motorodról!

Minél többet tudsz a motorodról, annál ügyesebben ismerheted fel és kezelheted a lehetséges problémáit. Ásd bele magad motorod használati útmutatójába, ismerd meg működését, és informálódj az interneten, hogy naprakész maradhass.

2) Rendszeresen cserélj olajat

Mint minden gépjárműnél, a motorkerékpárnál is feltétlenül szükség van rendszeres olajcserére. Az egyes modellek eltérőek, de alapszabályként 5-10 000 km után érdemes lecserélni az olajat. Az olajcserék gyakorisága alapvetően két tényezőtől függ: hány éves a motor és milyen olajat használsz. Az újabb motorok hatékonyabbak, így ritkábban kell bennük az olajat cserélni. A jobb minőségű, szintetikus olajakat szintén ritkábban kell cserélni.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

3) Tartsd szemmel a fékbetéteket

Az itt felsorolt összes tipp fontos, de nem győzzük hangsúlyozni, mekkora jelentőséggel bír, hogy a fékbetétek megfelelőek legyenek. A kopott fékbetétek halálos balesethez vezethetnek. Amikor a fékbetétek 2 milliméterre vagy kevesebbre kopnak, ki kell őket cserélni. A betéteket érdemes 10-15 000 kilométerenként ellenőrizni. A fékek kopása vezetési szokásaidtól és környezetedtől is függ. Ha gyakran fékezel (például városban) vagy nagy igénybevételnek teszed ki őket (dombokon motorozol), akkor gyorsabban kopnak.

4) Ellenőrizd a gumikat

A gumik karbantartása a motor üzemeltetésének alapvető része. Érdemes minden nagyobb út előtt gyorsan átnézni a gumikat. Keress sérülésekre utaló jeleket, például szakadásokat, lyukakat és repedéseket, és győződj meg arról, hogy a nyomás és a futófelület mélysége az ajánlott tartományon belül van.

5) Rendszeresen tisztítsd a légszűrőt

Ahhoz, hogy motorod csúcsformában maradjon, 10 000 kilométerenként ki kell tisztítanod a légszűrőt. A légszűrő fontos munkát végez, hiszen megvédi motorod érzékenyebb belső részeit a levegőben szálló portól és egyéb részecskéktől, amelyek károsíthatják. A környezeti tényezők itt is jelentősek, ha sokat motorozol poros területen, hamarabb eltömődik.

6) Kétévente cseréld le a hűtőfolyadékot

A motorkerékpárod motorja a hűtőfolyadék segítségével tudja kezelni a hőmérséklet-változásokat, ezáltal megelőzni a motor károsodását. A hűtőfolyadékot körülbelül kétévente kell cserélni. Motorokban általában fagyálló és ionmentes víz egy:egy arányú keverékét használjuk hűtőfolyadékként. Ne felejtsd el eltávolítani a nem kívánt levegőt a hűtőfolyadék cseréje vagy feltöltése után!

7) Figyelj a villaolajra

A villaolaj korrigálja az út egyenetlenségeit, és nagy szerepet játszik az utazás kényelmének biztosításában. A villaolaj cseréjét saját magad is elvégezheted a megfelelő felszereléssel.

8) Tartsd karban a láncot

A láncnak mindig olajozottnak és feszesnek kell maradnia, így elkerülhető a durva sebességváltás és a túlzott mechanikai kopás. A lánc általában 30 000+ km-t bír, ezért nincs szükség gyakori cserére. Ez azonban nem jelenti, hogy időnként nem ellenőrizheted feszességét. Helyezz a vezetőhöz hasonló súlyt a motorkerékpárra, amikor a feszességet vizsgálod.

9) Ügyelj az akkumulátorra

A legtöbb motorkerékpár akkumulátor élettartama körülbelül két év. Ne felejtsd el, hogy az akkumulátort rendszeresen fel kell tölteni az élettartam maximalizálása érdekében. Ez különösen télen fontos, amikor kevesebbet (vagy egyáltalán nem) használod motorod, és a generátor nem tudja tölteni az akkut. 6-12 000 kilométerenként célszerű ellenőrizni a gyújtógyertyákat is.

Zselés vagy sima – Milyen akkumulátort válasszak a motoromhoz?

10) Figyelj oda motorodra

A rendszeres karbantartás nagyban hozzájárul motorod épségéhez még sokéves kemény használat során is. Emellett azonban az is fontos, hogy figyelj oda a motorodra. Ha megváltozik az utazás érzése vagy bármilyen változást veszel észre a motor viselkedésében, ne hagyd figyelmen kívül. Ha úgy érzed, valami nincs rendben, nézz utána a problémának és orvosold, ha tudod. Ha pedig nem, fordulj szerelőhöz. Hidd el, hű társad meg fogja hálálni! Balesetmentes utazást kívánunk!

 

Címlapkép: alessandroguerriero

(X) Támogatott tartalom

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük