HírekMotorokMotorozás

Magyarországon drága a benzin a többi országhoz képest

Benzinár elérhetőségi index 2021A benzin ára folyamatosan ingadozik, különösen az elmúlt hónapokban a COVID-19 járvány miatt. De az, hogy az egyes nemzetek számára mennyire megfizethető az üzemanyag, nem csak a benzin árán, hanem például a fizetések nagyságán is múlik.

A Compare the Market Australia azt az összefüggést kereste nemrég, hogy hogyan aránylik az egyes országokban az üzemanyag ára az átlagfizetésekkel és egy átlagos, 42 literes benzintank feltöltésének költségeivel

A világ 37 országában vetették össze az adatokat, és kiszámolták, hogy ez hogyan aránylik az átlagos havi bér százalékában. Elárulom, Magyarország a 32. helyen szerepel.

Országok, ahol a legelérhetőbb a benzin

1. Egyesült Államok – 0,57%

Átlagos literenkénti benzinár: 179,54 Ft
A benzintank feltöltésének költsége: 7541 Ft
Átlagos havi jövedelem: 1 312 234,51 Ft

A vizsgált országok közül összességében az Egyesült Államokban volt a legalacsonyabb a benzinár, mindössze 0,61 dollár literenként és 25,62 dollár kell a tartály feltöltéséhez. Mindehhez pedig itt a legmagasabbak a jövedelmek, ami átlagosan havi 4 458 dollárt jelent. Nem túl meglepő tehát, hogy az USA-ban a legelérhetőbb a benzin ára az összes nemzet közül.

Az Egyesült Államok már régóta viszonylag alacsony adókat vet ki az üzemanyagra, nagy részben ennek köszönhető, hogy a benzinárak sokkal olcsóbbak, mint más fejlett országokban.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Miért csak a benzin? – 6+1 ok arra, hogy miért nem terjedt el a dízel üzemű motorkerékpár

2. Ausztrália – 1,06%

Átlagos literenkénti benzinár: 267,86 Ft
A benzintank feltöltésének költsége: 11 200 Ft
Átlagos havi jövedelem: 1 063 210 Ft

Míg a fejlett országokban a benzin általában legalább 1 dollár literenként, Ausztráliában az elmúlt év átlagos ára valójában ennél alacsonyabb lett, mindössze 0,91 dollár literenként. Ehhez társul az egy teli tank ára, ami 38,05 dollár, valamint a magas, 3612 dolláros havi kereset. Így lehet, hogy a második lett a megfizethető üzemanyag tekintetében Ausztrália.

3. Kanada – 1,07%

Átlagos literenkénti benzinár: 235,88 Ft
A benzintank feltöltésének költsége: 9918,92 Ft
Átlagos havi jövedelem: 925 255 Ft

Csak egy hajszállal szorította le Luxemburgot a harmadik helyről (1,071%-os megfizethetőség szemben az 1,072%-kal) Kanada. A kereset itt valamivel kevesebb, mint Ausztráliában, havi 3138 dollár volt az átlagkereset 2020-ban, de az Egyesült Államokbeli szomszédaikhoz hasonlóan a kanadai sofőrök is alacsony, mindössze 0,80 dolláros literenkénti benzinárat élvezhetnek.

 

Nincs még vége, nézd meg kik vannak a lista végén!

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük