CsajokHírekMotoros divat

A Honda cipő-navigációs rendszert épített, hogy megkönnyítse a gyaloglást a látássérültek számára

Honda cipőnavigáció látássérültek számáraA Honda már korábban is készített olyan eszközöket, amelyek célja a gyalogosok életének javítása olyan emberek számára, akiknek egy kis extra segítségre van szükségük. Bármi, ami segít a látássérültek önállóságának növelésében, biztosan nagyszerű adalék lesz az életükhöz.

Japánban a Honda létrehozta az IGNITION nevű startup-gyorsítót, amelynek célja, hogy finanszírozással és marketinggel új mobilitási vállalkozásokat fejlesszen. Az első, ebből a gyorsítóból induló vállalkozás az Ashirase nevet viseli, és célja egy cipőbe épített navigációs rendszer kifejlesztése, amely a látássérülteket segíti a járásban és a rutinszerű közlekedésben. A vállalat reméli, hogy 2023 márciusának végéig életképes termékkel állhat piacra.

Az eszköz mindkét lábfej köré illeszkedik, és egy mozgásérzékelőt tartalmaz, amely a cipő külső oldalára van erősítve. Egy okostelefon-alkalmazással párosítva az eszköz az alkalmazásban beállított útvonalak alapján rezeg. A bal láb bal oldala rezeg, ha balra kell fordulni (és fordítva, ha jobbra kell fordulni), míg a lábujjak rezegnek, ha előrefelé kell haladni.

Bár az eszköz nem fogja egyhamar felváltani a régi, hagyományos fehér botot, ez egy lépés a jó irányba (érted?). Azzal, hogy a látássérülteknek lehetővé teszi a navigálást anélkül, hogy állandóan az irányt és a távolságokat tartanák szem előtt, ez az eszköz lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy nyugodtabban járjon. Az, hogy a körülöttük lévő dolgokra koncentrálnak, ahelyett, hogy milyen irányba kell menniük, biztonságosabbá teszi a gyaloglást is.

ROAME Zeros motoros cipő vezeték nélküli villogó féklámpával

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Japánban a látássérültek számát jelenleg 1,6 millióra becsülik, és ez a szám egyre nő. Az előrejelzés szerint 2030-ra mintegy 2 millió japán állampolgárnak lesz szüksége segítségre a mindennapi életben.

Wataru Chino, az Ashirase, Inc. képviseleti igazgatója így nyilatkozott:

“Az egyik családtagom által elszenvedett baleset motivált arra, hogy lépéseket tegyek a látássérült emberek biztonságosabb és szabadabb mobilitásának megvalósítása érdekében. Kifejlesztettem az Ashirase-t, és jelentkeztem az IGNITION-ra, a Honda új vállalkozásalapítási programjára, amely az Ashirase, Inc. megalapításához vezetett.

Biztos vagyok benne, hogy az Ashirase piaci bevezetésén dolgozva sok akadállyal fogunk szembesülni; azonban ezeket az akadályokat egyenként le fogjuk győzni, és teljes szívvel a látássérült emberek szabad mobilitásának megvalósítására fogjuk szentelni magunkat”.”

 

Ki tudja, talán egyszer a látássérült motorosoknak is kifejlesztenek valami praktikus esztközt, hogy újra tudjanak motorozni!

 

Forrás

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük