fbpx

Vitiligo – Lehet-e tetováltatni pigmenthiányos bőrfelületre?

vitiligo tattooA köztudatban Vitiligo néven ismert rendellenesség pigmenthiányt jelent a bőrfelületen, rendszerint fehér hatást kelt, s foltokban jelentkezik. Vajon lehet tetováltatni az ilyen bőrrel rendelkező embereknek?

Találkoztam egy gitáros lánnyal, aki Vitiligo-ban “szenved” – ekkor hallottam először magát a szót, s elkezdtünk beszélgetni erről, és persze szóba kerültek a tetoválások. Utána néztem hát, hogy is van ez!

“A vitiligo (Leucopathia acquisita) egy szerzett idiopatikus rendellenesség, ahol hiányoznak a működő melanociták. Az átlagos életkor, amikor előjön, 20 év. A leggyakrabban érintett testrészek az arc, a kézfej, a hónalj, a köldök és anogenitális rész körüli bőr és az alsó végtagokon a sípcsont feletti bőr. Az érintett bőrfelület általában fehér hatást kelt, konvex élei vannak, és változó számban és kiterjedésben lehet jelen. A vitiligo oka ismeretlen, a betegség jelenleg nem gyógyítható, csak kezelési módszerek léteznek.” (Forrás: sminktetovalas.biz)

Aki azt szeretné, hogy az eredeti bőrszínéhez hasonló legyen a pigmenthiányos terület, orvosi tetoválást kérhet – ekkor az orvosi tetováló hasonló színt kever az alap-bőrszínünkhöz, és pár évre meg is oldottuk a problémát. Viszont, ismételni kell!

De léteznek ellenkező esetek is: vannak olyanok, akik büszkék a Vitiligo-jukra, és mint egy térképet, körül tetováltatják, ugyanakkor ahogy látom a fotókat az interneten, ugyanúgy lehet normál tetoválásokat is varratni a területre.

Olvastam egy lányról, Tiffany Posteraro-ról, akinek megkeserítették az életét, mert “dalmatának, tehénnek” csúfolták. S ekkor állt elő egy ötlettel, a következő feliratot varratta magára: “It’s called Vitiligo” – “Vitiligo-nak hívják”.

Szomorú, ilyen az ember: amiről nem tudja, micsoda, beszól, megbámulja, félrenéz és így tovább. De legalább azt tudjuk, hogy a pigmenthiányos felületre is lehet tetoválni, tehát ettől az örömtől nem kell távol tartaniuk magukat Vitiligo-s embertársainknak!

Fotók: UMars Medical School, cosmopolitan.com

vitiligo tattoo1

Ajánlom másoknak is

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

Peyton

Rácz Edina

A tanítóképző főiskola elvégzése és a Nők Lapjánál töltött gyakornoki év után 2010-2019 között volt a Csajokamotoron.hu újságírója.

0 0 votes
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x