CsajokKiemeltMotoros csajok

Vanessa Ruck: a balesettől az enduróversenyig

Vanessa Ruck the girl on a bikeVanessa Ruck mindig aktív csaj volt. Az élete tele volt kalandokkal, szó szerint a sportnak, a tevékenységeknek, a szabad természetnek élt. És volt még ez az állandó adrenalinszomj. 2014. március 25-én azonban egy baleset megváltoztatta az életét.

Vanessa Ruck az Egyesült Királyságban született és nőtt fel. Gyerekkora óta kergeti az álmait. A természetben nevelkedett, a sárban és a mocsokban, lovakkal és quadokkal tartotta magát fitten, és mindig benne volt valami csínytevésben. 18 évesen kirepült a fészekből, hogy megtalálja a helyét a világban. Következett az egyetem, a mesterképzés és az első munkahely.

Az élete 2014-ben fordulatot vett, amikor elütötte egy piros lámpánál áthajtó autó, és azóta célul tűzte ki, hogy a legtöbbet hozza ki az életből, és másoknak is segítsen ebben.

A baleset

“Egy teljesen átlagos kedd volt, a munka ugyanolyan zsúfolt volt, mint mindig, de ennek mára vége lett. A tavasz friss érzésével a lábamban kerékpárra pattantam, és keményen pedálozva nekivágtam az útnak. Útban voltam a wake-boarding tóhoz, ami 8 mérföldre volt a munkahelyemtől. Remek este lesz, néhány szett a RAF Nautique wake-board csónak mögött, majd egy kis steak és zöldség a tóparti grillsütőn a naplementét figyelve.

Nem tudtam, hogy a világom a feje tetejére fog állni. Alig hagytam el a munkahelyemet, talán egy mérföldnyi aszfaltút telt el, és máris a forgalom áramlásával cirkáltam. Örömmel láttam, hogy a közlekedési jelzőtábla zöldre váltott a közeledésben, és tudtam tartani a ritmust, keményen pedáloztam, hogy megtartsam a lendületet. Ekkor történt meg.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A semmiből egy szembejövő autó húzódott elém. Volt egy mikromásodpercem. Az idő mintha lelassult volna. De nem tehettem semmit. Nem volt útvonal a kikerülésre. Nem volt remény az ütközés elkerülésére. Éreztem, ahogy a testem összeroskad, ahogy belezuhantam a hátsó utastérbe.

A jobb vállam viselte a teljes ütközést, felszívta a 15 mérföld/órás sebességgel történő ütközést. A testem belsőleg felsikoltott, mielőtt a jobb oldalamon a földre zuhantam. Az idő más volt. Éreztem a szívverésemet; a pulzusom az ereimben dobogott, a környezetem szinte elmosódott. Az idő megállt.” – Írja Vanessa a honlapján.

Az a nap megváltoztatta az életét

A legsúlyosabb sérülések közé tartozott a váll és a csípő. A jobb vállat teljesen rekonstruálták, a szalagokat eltávolították, és egy mesterséges műszállal helyettesítették, a csontot rövidre vágták, hogy vissza tudjon állni, majd újra összecsavarozták. Több mint 13 hónapos munkakiesés következett, 7 vállműtét, 6 csípőműtét és évekig tartó pihenés, számtalan szteroid injekció, hidroterápia, csontkovács, lökéshullám kezelés, akupunktúra, vörös fény terápia, CBD olaj, spirituális gyógyítás, Physiolab jégkezelés, napi aktív kollagén, hónapokig tartó fizioterápia, és még mindig kezelésekre jár, mivel a csípője továbbra is problémás.

A menekülést mindig is a sport jelentette Vanessa számára, legyen az kite szörfözés, snowboardozás vagy hegyi kerékpározás, mindig is a testmozgásról szólt az élete, de a baleset megváltoztatta ezt, és a motorozás bekerült a világába. Gyorsan a kedvenc kalandozási formájává vált a nyílt út, az erő, a képesség, hogy egyszerűen eltűnhet az ismeretlenben és beutazhatja a világot.

A @TheGirlOnABike oldalt és a közösségi csatornákat akkor kezdte el, amikor a balesetet követő 3. műtét után ágyba kényszerült. Akkor úgy döntött, hogy szüksége van valami pozitív dologra, amibe az energiáit lecsatornázhatja. Nem csak a boldog napokat osztja itt meg, hanem igyekszik valódi lenni, megmutatni a rossz napokat is, azokat a napokat, amikor minden belső erőre szükség van ahhoz, hogy egyáltalán felkeljen az ágyból.

Vanessa Ruck the girl on a bike

Mi a küldetésem? Hogy a legtöbbet hozzam ki minden napból, és segítsek másoknak is ugyanezt tenni.

Vanessa nemrég, 36 éves korában sikeresen teljesítette a világ egyik legkeményebb extrém állóképességi versenyét a Morocco Desert Challenge-et. A 8 nap alatt összesen 2500 km-t tettek meg a versenyzők Észak-Afrikában az 52 fokos kánikulában. Voltak bukások, nehézségek, hosszú napok, de megcsinálta. A balesete miatt a folyamatos fájdalmai voltak, és sok olyan pillanat, amikor fel akarta adni, de kitartott, és a 25. lett a  77 versenyzőből. Második a nők között.

“Nőként egy nagyon férfias világban, nemzetközi versenyzőként, miközben krónikus fájdalommal élek, nagyon remélem, hogy a történetemmel másokat is inspirálhatok. Segítek az embereknek felismerni, hogy a nehéz időket is le lehet küzdeni.”

A Morocco Desert Challenge másik két női résztvevője

Yael Kadahai Izraelből – ő az országos bajnok, megnyerte a Hellas női versenyét és a 15. helyen állt a Hellas összesítésében. Szóval komoly versenyző , aki szétrúgja a segged és nem hagyott minket cserben az MDC-n sem és összesítettben a 11. helyen végzett.

Aishwarya Pissay Indiából – ő a 11-szeres nemzeti rallybajnok és FIM Baja bajnok. Félelmetes, hogy ilyen messzire utazott az esemény miatt. Ezúttal nehéz dolga volt a sivatagban, többek között sok mechanikai problémával.

Szóval mindenkinek, aki kételkedik abban, hogy a lányok képesek rá… igen, képesek vagyunk rá!

Irj cikket a Csajok a motoron oldalra!

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük